Окупанти зупинили підготовку до «референдуму» на Херсонщині. Причина — наступ ЗСУ

російські окупанти поставили на павзу підготовку до псевдореферендуму в Херсонській області через «безпекову ситуацію». Причиною цього став контрнаступ Збройних сил України в регіоні.

Про це заявив колаборант, «заступник глави області» Кирило Стремоусов, цитують російські пропагандистські ЗМІ.

«Ми підготувалися до “голосування”, ми хотіли вже провести “референдум” найближчим часом, але через всі ті події, які відбулися, я думаю, що поки ми візьмемо павзу», — зазначив він.

Колаборант пояснив це потребою «убезпечити населення». Водночас він зауважив, що заява віцепрем’єрки України Ірини Верещук про покарання для тих, хто візьме участь у «референдумі», не завадить.

Що передувало?

Очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук закликала жителів окупованих територій за можливості евакуюватися. Тих, хто не може цього зробити, вона переконує не брати участь у «референдумах», адже за це передбачена кримінальна відповідальність.

«Жодним тиском, жодним насильним спонуканням тощо не можна потім буде виправдати те, що людина йшла на “референдум”, брала якісь “бюлетені” і щось там робила», — наголосила Верещук.

Міністерка додала, що псевдореферендуми є елементами злочину, який вчиняє росія стосовно України. За її словами, на тимчасово окупованих територій відсоток мешканців, які готові брати участь у «референдумах», є мізерним.

«Якщо буде доведено колаборантство або, наприклад, участь у “референдумі” чи спонукання до участі у “референдумі”, то люди можуть отримати до 12 років із конфіскацією», — додала вона. 

Більше про «референдуми»

Служба безпеки України наприкінці липня повідомляла, що окупанти почали активну фазу підготовки псевдореферендуму з незаконного «приєднання» тимчасово окупованих територій сходу України.

Для поширення сепаратистських ідей у рф планували створити розгалужену мережу так званих «активістів» у Херсонській, Харківській, Запорізькій і Дніпропетровській областях, щоб за потреби «розгорнути» масштабну підривну діяльність.

Share this post

scroll to top