У Трускавці переселенець звернувся до Кабміну через заклик на дверях спілкувались українською

Переселенець з Києва звернувся на гарячу лінію Кабінету Міністрів щодо того, що у Трускавці розміщене оголошення, в якому переселенців просять спілкуватися українською мовою.

Чоловік сфотографував оголошення на вхідних дверях торгового центру «Славутич» на вул. Стебницькій і продуктового ринку, де написано: «Шановні переселенці! Ми – Україна. Ми розмовляємо виключно українською. Не знаєте – вчіть, говоріть українською, хай ламаною, але спілкуйтеся нею!». Переселенець визначив такі листівки як «розповсюдження НАКАЗНОГО оголошення на Львівщині для переселенців».

Переселенцю було пояснено, що Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» визначає українську мову, як єдину державну мову в Україні та покладає на державу обов’язок забезпечувати всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

Зокрема, статтею 30 цього Закону визначено, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна українська мова. Підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи-підприємці, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів, здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари й послуги державною мовою.

Хоча Трускавецька міська рада не приймала нормативно-правового акту щодо затвердження тексту оголошення, розміщеного на будівлях на вул. Стебницькій, але ініціативи підприємців щодо популяризації української мови серед ВПО вітаються, наголосили у міській раді.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top