«З метою мінімізації спекуляцій»: Нацбанк заборонив обмінникам виставляти табло з курсом валют

Національний банк заборонив обмінникам інформувати про курси валют поза межами кас, привертаючи надмірну увагу будь-якими цифровими значеннями чи символами. Тобто НБУ заборонив виставляти табло з курсом валют.

Про це йдеться у рішенні НБУ. 

В установі пояснили, що «з метою мінімізації спекуляцій та створення дійсно конкурентного середовища» НБУ посилює вимоги до обмінників щодо організації торгівлі готівковою валютою.

«Небанківські установи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, розпочали штучно підвищувати курс у готівковому сегменті валютного ринку, підтримуючи цим фактично існування “банкоматного туризму”», — йдеться у рішенні.

Тож тепер інформацію про курси валют будуть надавати у вигляді розпорядження в касах установ. 

Крім того, обмінники знову повинні подавати інформацію до «Реєстру приміщень», у яких здійснюються валютні операції, а процес купівлі-продажу валют має відбуватися із обов’язковим веденням відеоспостереження.

Також Нацбанк збільшить контроль над виплатою податків небанківських установ.

В НБУ зазначили, що ці зміни не стосуються банків, оскільки на сьогодні практично не зафіксовано ними зловживань у сфері здійснення торгівлі готівкою валютою.

«Проте у разі виявлення таких зловживань, аналогічне регулювання буде запроваджено і для банківських установ», — йдеться у повідомленні.

Share this post

scroll to top