Чи варто видавати повістки в людних місцях? Створено петицію

Електронна петиція до президента з проханням заборонити роздавати повістки у людних місцях зібрала вже понад 26 тис. підписів.

Тим часом поліція разом із військовими комісарами продовжують роздавати повістки у різних громадських місцях. Водночас багато хто впевнений, що призов такими методами принижує збройні сили та не зміцнює обороноздатність.

У ЗСУ запевняють, що повістка – це не квиток на передову. І роздавати її в людних місцях не заборонено. До того ж держава, що воює, має знати свій мобілізаційний потенціал.

– Ці повістки передусім роздаються для того, щоб громадянин з’явився до територіального центру комплектування, і начальник цього центру зміг уточнити його військові облікові дані, стан здоров’я. І можливо потім, за потреби, уже призивати його, якщо він відповідає усім якостям, – каже начальник управління персоналу штабу командування СВУ Роман Горбач в ефірі марафону “Єдині новини”.

Військові визнають: бігати за військовозобов’язаними доводиться, адже більшість із них вчасно не стали на облік. Щонайменше 3 млн людей, тікаючи з небезпечних регіонів, не прибули до центрів комплектування. За це, між іншим, передбачений штраф до 5 тис. грн.

– Якщо дійсно розуміти всю відповідальність, яка в наш час покладається на всіх нас, починаючи з Конституції України, і якби кожен громадянин відчув цю відповідальність, то ці повістки взагалі не треба було б вручати, – додав Горбач.

У Генштабі наголошують: одразу із військкомату на фронт ніхто нікого не посилає. Мобілізовані проходять навчання на полігонах. І вже залежно від ситуації на фронті їх відправляють на підкріплення.

Військові на передовій наполягають, що вручення повісток не має бути покаранням, бо це принижує наші ЗСУ і точно не зміцнює обороноздатність.

Однак українці не повинні забувати, що ніхто, крім нас, не захищатиме нашу землю. Кожен має бути готовим до того, що крізь горнило війни доведеться пройти багатьом чоловікам. І що швидше ми підготуємося, то якіснішою буде оборона, та ближчою – перемога. А держава має прискіпливіше відбирати бійців на фронт і не давати шансів для дискредитації служби у ЗСУ.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top