На Дрогобиччині завершився вишкіл добровольчих формувань територіальних громад. Готові дати відсіч агресору (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Фото Олега ДЬОРКИ

Все більше і більше українців долучаються до добровольчих формувань територіальних громад. Ці підрозділи є складовою національної оборони України. Одними із перших вони були створені на Дрогобиччині. 

Члени ДФТГ беруть участь в обороні територій своїх громад, а у випадку необхідності можуть залучатися до бойових дій й за межами своїх громад з метою відсічі ворожої агресії.

Фото Олега ДЬОРКИ

Нещодавно завершилися перші організовані військові збори членів цих підрозділів. Навчання відбувалися з інженерної справи, ведення оборонного бою, переслідування та знищення противника, саперна справа, підготовка зі зв’язку, тактична медицина.

Фото Олега ДЬОРКИ

“Сьогодні Україна перебуває в небезпеці, тому дуже правильно, що держава мобілізує до оборони Батьківщини усі можливі сили та засоби. ДФТГ це теж важливий стримувальний фактор в обороні України. Специфіка цієї війни в тому, що стосується вона кожного і навіть того, хто наївно сподівається – пересидіти. Ні, такого не буде. І чим швидше люди, які сподіваються, що омине, отямитися, то швидше нам вдасться перемогти”, – розповідає лейтенант Андрій Лучків начальник штабу територіально оборони району. 

Фото Олега ДЬОРКИ

Вишкіл організували військові 67 Об ТРО 103 бригади із залученням досвідчених тренерів, які мають бойовий досвід, отриманий на війні з росіянами. Одним із них інструктор Віктор з позивним “Ворон”.

“В сьогоднішніх реаліях вміти воювати повинен кожен. Без винятків, без жодних гендерних сентиментів, без огляду на рівень умінь, бо їх можна підвищувати та удосконалювати. Не скажу, що ці курсанти були найкращі у моїй кар’єрі, але немає меж досконалості. Кожен має працювати над собою, над своєю фізичною формою, над уміннями, які допоможуть фізично зменшувати кількість наших ворогів”, – каже Ворон.

Членами ДФТГ переважно є абсолютно прості люди, представники різних середовищ. Тут є і підприємці, і службовці, і вчителі – згрубша, це такий собі зріз суспільства. 

Розповідає Андрій, який вирішив долучитися та стати членом ДФТГ: “Для мене стати членом ДФТГ це спробувати себе у військовій службі хоч трішки. Для мене і для багатьох наших побратимів, які не служили в армії, але які сьогодні тут разом зі мною займаються, це перший крок до ЗСУ. Навчимося, здобудемо розуміння, вміння і тоді мобілізується. Так багато хто думає”.

Особливу увагу в навчаннях приділили медичній частині, а саме тактичній медицині. Відомо, що якісні та сучасні уміння за останніми протоколами рятують життя військового.

Ростислав Намачинський, військовий медик: “Якщо ви цивільний, а особливо, якщо військовий або ж як у цьому випадку – член ДФТГ – знання з медицини вам просто необхідні. Це рятує життя українського воїна, тому закликаю усіх – не нехтуйте медичкою, вчіться, дивіться різноманітні уроки на ютубі, якщо маєте можливість, то записуйтеся на курси тактичної медицини, якщо ви вже на війні – беріть свого медика і хай розповідає, ділиться знаннями. ЦІ знання можуть колись врятувати вам життя, або вашому побратиму чи посестрі”.

Загалом у навчаннях взяли участь кілька сотень добровольців та потенційних військових ЗСУ. Такі навчання стануть постійними практиками, адже сьогодні в умовах повномасштабної війни кожен повинен навчитися боронити Україну та стати її захисником. 

Для багатьох з добровольців ДФТГ обов’язково стане першим кроком до лав Збройних Сил України, а міцна, навчена та вмотивована армія – єдина сила, яка може стримати росію та відновити територіальну цілісність України.

ВАРТО

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top