Члени добровольчих формувань (ДФТГ): хто вони? Які у них завдання? На прикладі Дрогобиччини

Фото ВАРТО

На початку літа у Дрогобичі прийняли присягу члени Добровольчих формувань територіальних громад (далі – ДФТГ) Дрогобицького району. Загалом такі формування створені у всіх громадах Дрогобиччини і у більшості регіонах України. Важливо розуміти, які завдання та яке значення мають ДФТГ та її члени в обороні України. 

Члени ДФТГ приймають присягу добровольця

Пропонуємо разом розібратися у цій темі.

Що таке ДФТГ?

Відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву» добровольче формування територіальної громади – це воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади, який призначений для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони в межах території відповідної територіальної громади. 

Наприклад, члени ДФТГ Меденицької громади займаються охороною своєї громади, а члени Трускавецької чи Бориславської, відповідно, території своїх громад.

!!!Проте на час воєнного стану ДФТГ за рішенням Головнокомандувача ЗСУ можуть виконувати завдання поза межами території своєї громади, де створено та діє ДФТГ, у тому числі направлятись у зону воєнних (бойових) дій!!!

Дуже важливо не плутати членів ДФТГ з військовослужбовцями підрозділів Сил Територіальної оборони Збройних Сил України. 

Члени ДФТГ не мають статусу військовослужбовців ТРО, хоча їхні функції та завдання координуються командуванням ТРО.

 Хто може стати членом добровольчого формування територіальної громади?

Громадянин України віком від 18 років, який проживає на території громади, де діє добровольче формування, пройшов медичний, професійний та психологічний відбір (перевірку) і уклав контракт добровольця тероборони (строком на 3 роки). 

Членами ДФТ можуть бути і жінки, і чоловіки.

Комплектування ДФТГ здійснюється на добровільній основі.

Облік осіб, які уклали такий контракт, здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки. Діловодством конкретного підрозділу займаються командири цих підрозділів.

Членство у ДФТГ та військова служба?

Добровольці ДФТГ не є військовослужбовцями!

Членство у ДФТГ не звільняє від обов’язку проходження строкової військової служби чи за призовом під час мобілізації. Тобто, якщо хтось думає, що ставши членом ДФТГ, то  уникне призову – так не буде. При необхідності, на загальних підставах, члени ДФТ можуть бути призвані на службу в ЗСУ. 

Насправді участь у ДФТГ для багатьох може стати містком до ЗСУ та добровільного бажання долучитися до армійців.

Кому ДФТГ підпорядковані?

ДФТГ підпорядковані та контролюються силами ТрО ЗСУ за територіальним принципом. Наприклад, усі члени ДФРГ Дрогобиччини підпорядковуються командуванню 67 окремого батальйону сил територіальної оборони 103 бригади.

Відтак, на членів ДФТГ поширюється дія статутів ЗСУ (ч. 3 ст. 9 ЗУ “Про основи національного спротиву”). Це означає, що методи діяльності ДФТ, постановка завдань, їхнє виконання відбувається за армійськими принципами та на підставі тих нормативних актів, які діють в ЗСУ.

Важливо!

ДФТГ не є підпорядковуються міським рада і не є підрозділами, якими можуть командувати міські голови.

А що із матеріально-технічним забезпеченням?

Забезпечення та фінансування діяльності ДФТГ здійснюються коштом держбюджету, місцевих бюджетів, а також з інших джерел, не заборонених законодавством України. 

Згрубша, якщо ДФТГ Дрогобицької громади, то міська рада   Дрогобича повинна передбачити та виділити кошти. 

Забезпечення ДФТГ зброєю та боєприпасами здійснюється ЗСУ.

Соціальні гарантії членам ДФТГ

На час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватися в робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку. 

Тобто, за членами ДФТ на час виконання завдань зберігається і робоче місце, і заробітна плата.

Добровольці ДФТГ, які брали участь у бойових діях матимуть право на статус ветерана (УБД). Також членам сімей добровольців ДФТГ, які брали безпосередню участь у бойових діях та загинули (пропали безвісти), померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в бойових діях, надаватиметься статус члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці.

У підсумку – на членів ДФТГ поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, якщо вони беруть участь у заходах підготовки, а також виконання завдань територіальної оборони.

Яким чином можна звільнитися з ДФТГ?

Член ДФТГ може звільнитися, подавши письмову заяву з вимогою розірвання контракту і його повноваження припиняються з моменту прийняття рішення командира добровольчого формування.

Підставами припинення контракту можуть бути:

закінчення строку контракту; порушення умов контракту або присяги; заява добровольця про припинення контракту; призов (прийняття) на військову службу; укладення контракту про проходження служби у військовому резерві ЗСУ або інших військових формуваннях, служби в правоохоронних органах, в державному органі спецпризначення з правоохоронними функціями, який забезпечує державну безпеку України; незадовільний стан здоров’я добровольця; наявність громадянства іншої держави; вмотивоване звернення голови територіальної громади або командира відповідної в/ч Сил ТрО ЗСУ.

В умовах війни члени ДФТГ можуть стати важливим чинником оборони України. Мотивовані, підготовлені, озброєні і на своїй землі – небезпечне поєднання для московитів, яке точно конвертується у сотні, а то і тисячі вбитих ворогів. Важливий стримувальний фактор. Проте мотивовані, підготовлені та озброєні потрібні не так в тилу, як на передових позиціях. 

***


Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top