Пам’яті вчителя з Дрогобиччини Мирона Івановича Семенишина

10 липня 2022 р. мине 40 днів, як не стало Мирона Івановича Семенишина.

Першого червня 2022 року, на 81-му році життя, упокоївся в Бозі Семенишин Мирон Іванович, уродженець села Пациків, Долинського району, Івано-Франківської області.

Громадськість міста Трускавця, особливо вчительські колективи СЗШ № 1 та СЗШ № 3, в яких він тривалий час працював, а також культурна громадськість з глибоким сумом сприйняла смерть свого улюбленого вчителя іноземних мов.

Мирон Іванович народився 5 листопада 1941 р. і був першим сином (і першою дитиною) у батьків Марії та Івана. Спочатку 4 роки вчився у початковій школі села Пацикова. З п’ятого по шостий клас вчився у Вигоді. Родина Семенишиних була вихованою в щиро християнських і високопатріотичних традиціях, закладених патріархом УГКЦ Андреєм Шептицьким. Через що зазнала репресій від більшовицько-комуністичного режиму.

В повоєнні роки батька Івана, діда Василя і бабусю Євдокію вивезли в Сибір (дідусь Василь помер під час етапу на Донбасі в сина на руках). Батька засудили на 10 років каторги в Магадані. У 1955 році переїжджає в місто Караганду (Казахстан) разом з мамою, братом Ярославом (1944 р.) і сестрою Любою (1946 р.).

Коли помер кат Сталін, батька Мирона Івановича звільнили, але в Україну не дозволили повернутись і він поїхав у Казахстан, куди була виселена бабуся Євдокія.

В цьому ж році продовжив навчання в російськомовній школі, але завжди думав про Україну, і тому, будучи 16-літнім юнаком, повернувся на батьківщину. В 1956 році в Казахстані народився наймолодший брат Зіновій. В 1958 році додому в Україну повернулися всі.

У вечірній школі закінчив дев’ятий і десятий класи, після чого поступив на факультет іноземних мов у Львівський державний університет ім. Івана Франка.

З кінця 1990-х і до кінця 2000-го року проживав у Лондоні, де був активним учасником української діаспори. Потім повернувся в Україну.

За весь час перебування на вчительській роботі в Трускавці, а також в школах м. Дрогобич та с. Грушів, полонив своєю тактовністю і вихованістю шляхетного галицького вчителя. А тому всі у смутку щодо його смерті і виражають глибокі співчуття шановній родині – синам Зеновію і Тарасові та їхнім сім’ям.

Поминальна служба Божа відбудеться 9 липня у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці с. Вигода о 9 год.

Вічна пам’ять.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top