Після ударів ЗСУ по Зміїному окупанти залишили острів

Пожежа на острові Зміїний після ударів українських військових по силах російських окупантів
Фото: Оперативне командування «Південь»

Упродовж ночі проти 30 червня українські військові провели черговий етап військової операції із завдання ударів ракетними та артилерійськими підрозділами по острову Зміїний. Окупанти поспіхом евакуювали залишки гарнізону двома швидкісними катерами та залишили острів.

Про це повідомляє Оперативне командування «Південь».

Наразі острів Зміїний вкрито пожежею, лунають вибухи. Остаточні результати операції — «дорозвідуються», зазначає командування.

Кремлівське видання «РИА Новости» пише, що міноборони рф фактично підтвердило відступ росіян з острова Зміїний. Причому, там це називають «жестом доброї волі». У рф заявили, що їхні війська «завершили виконання завдань на острові Зміїний і вивели гарнізон, що перебував там».

«Тим самим світовій спільноті продемонстровано, що рф не перешкоджає зусиллям ООН для організації гуманітарного коридору з вивезення сільськогосподарської продукції з території України», — заявляють у міноборони рф.

Нагадаємо, російські війська захопили острів Зміїний ще у перший день повномасштабного вторгнення рф в Україну, 24 лютого. Тоді ДСНС повідомили, що після обстрілу Зміїного з корабельних озброєнь та бойової авіації окупантів була зруйнована інфраструктура на острові, а зв’язок із прикордонниками втрачено.

28 лютого ВМС ЗСУ повідомило, що морські піхотинці та прикордонники, яких узяли в полон російські окупанти на острові Зміїний, живі. Морпіхи двічі відбили напади російських окупантів, проте не могли продовжувати захист острова.

У березні президент Володимир Зеленський розповів, що частина українських військових, які перебували на острові, загинула, а решту взяли в полон, але вже обміняли.

Після захоплення острова українські військові регулярно завдавали ударів по силах окупантів на Зміїному. Голова Головного управління розвідки України Кирило Буданов наголошував, що Україна буде докуповувати й боротися за острів «стільки, скільки нам буде потрібно».

Зміїний стратегічно важливий з точки зору можливості висадки росією тактичного морського десанту. Теоретично, це єдиний регіон, через який російські війська можуть спробувати висадити десант на територію «Придністровʼя». А ще той, хто контролює острів, може будь-якої миті заблокувати рух цивільних суден в усіх напрямках на південь України, зауважив глава розвідки.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top