ЄС заморозить активи Центробанку Росії і відключить частину російських банків від SWIFT — глава Єврокомісії

Європейський Союз вирішив «паралізувати» активи Центрального банку Росії, що дозволить заморозити його транзакції.

Про це в ніч на 27 лютого повідомила голова Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн.

Вона також сповістила, що ЄС зобов’язується забезпечити вилучення певної кількості російських банків із SWIFT. 

Це зупинить роботу фінустанов РФ в усьому світі та фактично заблокує російський експорт та імпорт.

Також у Євросоюзі обіцяють працювати над тим, щоб заборонити російським олігархам використовувати свої фінансові активи на ринках ЄС.

«Путін став на шлях знищення України. Але він по суті руйнує майбутнє власної країни», — заявила Урсула фон дер Ляєн.

Як відключення від SWIFT вплине на Росію?

Аналогів SWIFT немає. Якщо країну відключають від SWIFT, тоді процес міжбанківських операцій ускладниться. Країна втратить здатність торгувати товарами, переміщувати валюту. Розрахунок можливий лише готівкою. 

Після відключення, фінансові установи не зможуть пересилати гроші в Росію або за її межі. Звичайні громадяни та фінансові компанії матимуть складнощі з отриманням грошей за експортовані товари й оплатою за імпортовані. Росіяни матимуть обмеження на позики за кордоном й інвестування. 

Це вплине на російський бізнес, який працює з іноземними клієнтами. Відключення означатиме, зокрема, що Захід не матиме можливості купувати  російські нафту та газ, що вплине на російську економіку.

Які санкції вже ввели проти Росії?

Велика Британія заморозить всі активи російського банку ВТБ, надалі мають заморозити активи інших банків, а також заморозять активи 100 юридичних осіб Росії.

«Аерофлоту» заборонять здійснювати польоти у Велику Британію. Також буде заборонено експорт у Росію всіх високотехнологічних компонентів — такий закон мають ухвалити на початку наступного тижня. Крім того, мають ввести санкції щодо фізичних та юридичних осіб та їхніх дочірніх компаній, до складу яких входить «Ростех» — найбільша оборонна компанія РФ.

У США також запровадили санкції проти російських банків, які мають разом понад трильйон доларів капіталу, зокрема на російський держбанк ВТБ. Санкції розширюють проти російських еліт та їхніх родичів.

США також обмежить здатність РФ і уряду проводити операції зокрема з доларами та євро. Президент країни Джо Байден каже, що санкції зокрема припинять здатність фінансувати й збільшувати російське військо.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top