Дедалі більше українців готові чинити опір у разі вторгнення Росії — соцопитування

Кількість українців, які готові чинити опір у разі військового вторгнення Росії в Україну, зростає. На сьогодні уже 57,5% населення готові опиратися в той чи інший спосіб.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології з 5 по 13 лютого 2022 року.

Людей запитували: «У разі здійснення збройної інтервенції з боку Росії у ваше місто чи село чи вдалися б ви до якихось дій, і якщо так, то до яких саме?»

37,3% населення відповіли, що готові чинити збройний опір. Ще 25% готові опиратися участю в акціях громадянського спротиву.

Водночас у грудні 2021 року соціологи запитували в українців про те ж саме. Тоді 33,3% відповіли, що готові чинити збройний опір, а 21,7% — опиратися шляхом участі в акціях громадянського спротиву.

Тож нині в один чи інший спосіб чинити опір готові 57,5% українців, якщо порівняти з 50,2% у грудні 2021 року.

Серед інших варіантів відповіді також були:

  • виїхали б у більш безпечний регіон (12,4%);
  • виїхали б за кордон (7,5%);
  • нічого б не робили (17,9%);
  • не визначилися із відповіддю (7,6%).

А 1,2% відмовилися відповісти на запитання.

У регіональному вимірі готовність чинити опір варіює від 72,2% на заході країни до 30,5% на сході. Готовність чинити збройний опір — від 44,8% на заході до 17,8% на сході. Соціологи зазначають, що готовність чинити опір зросла саме у західних та центральних регіонах. На півдні також зауважують тенденцію до певного зростання готовності чинити опір.

Про опитування

Його проводили упродовж 5-13 лютого 2022 року. Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитали 2 004 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top