Московія, «напевно», порадить частині персоналу дипмісій виїхати з України

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія, «напевно», порадить частині персоналу російських дипломатичних місій виїхати з України.

Про це Лавров заявив під час пресконференції після зустрічі з британської міністеркою Елізабет Трасс.

«Ми подивились на їхні дії (західних країн — ред.) і теж, напевно, порадимо неосновному персоналу наших дипломатичних установ на час поїхати додому (в Росію — ред.)», — сказав політик.

За його словами, у Росії задумались, що «саме англосакси щось готують, якщо вони евакуюють своїх працівників».

Виїзд іноземних дипломатів

Державний департамент США 24 січня дав дозвіл на добровільний від’їзд державних службовців США та наказав виїхати членам родин держслужбовців із посольства у Києві.

Також у США рекомендують своїм громадянам розглянути можливість виїзду з Україну через зростання загрози з боку Росії.

Про виїзд сімей своїх дипломатів також оголосили Велика Британія, Австралія та Німеччина. Згодом таке ж рішення ухвалила Канада.

Президент Володимир Зеленський запевнив, що вивезення дипломатів деяких країн з України ще не означає неминучого загострення. 

Заяву Лавров зробив після зустрічі у Москві з міністеркою закордонних справ Великої Британії Елізабет Трасс. За його словами, під час перемовин із міністеркою він почув «все те, що звучало в ефірах».

«Ми не хочемо нікому погрожувати. Ви подивіться на публічні заяви: жодного разу жодних погроз не прозвучало. Погрожують нам», — заявив Лавров.

Погрозами російський міністр називає, зокрема, те, що Елізабет Трасс заявила, що Росія «зіштовхнеться з наслідками, через які ви пошкодуєте».

Можливий напад з боку РФ

Росія нині вимагає від НАТО більше ніколи не розширюватися на схід, зокрема не брати Україну. США та Альянс уже відповіли й не погодилися на такі вимоги. Водночас Москва ще до переговорів почала стягувати свої війська до кордонів з Україною та готувати військові навчання в Білорусі.

В українській розвідці кажуть, що Росія готується до можливої атаки на схід і південь України в січні-лютому 2022 року. Американські розвідники (відповідно до можливого сценарію, яким поділився Bloomberg) вважають, що наступ на Україну може відбутися у трьох напрямках: з окупованого Криму, Білорусі та з боку російського кордону.

Міноборони наразі оцінює, що біля кордонів України з боку РФ, Білорусі та окупованої частини Донбасу загалом перебувають 140 тисяч російських військових.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top