У Сколівських бескидах у фотопастку потрапили лиси (ФОТО)

На сторінці національного природного парку «Сколівські Бескиди» опубліковані фото одиноких лисів з упольованою здобиччю та лисячих пар з фотопасток, які встановлені по всій території національного природного парку «Сколівські Бескиди» в межах проведення моніторингу біорізноманіття у співпраці із Франкфуртським зоологічним товариством, як частини Міжнародної Кліматичної Ініціативи.

У національному парку нагадали цікаві факти про життя лисів, які мешкають в межах Сколівських бескидів.

“У Лиси харчуються переважно дрібними гризунами та зайцями, а також комахами, рибою й плодами рослин. Часто лиси поїдають молодняк козулі. З приватних територій «хитрі злодії» «крадуть» свійських птахів, але, згідно зі спостережень зоологів, роблять це набагато рідше, ніж заведено вважати. Не гидують і падаллю. Під час полювання тварина розвиває швидкість до 40-50 км/год.

Ці тварини ніколи не збиваються в зграї, а люблять самотність. Але під час шлюбного періоду створюють пари на довгий час. Доглядати за самицею можуть відразу кілька «кавалерів». Вони не відходять від обраниці ні на крок. Самці влаштовують бої, а також «танцюють» перед самицею на задніх лапах. Такий танець називається «лисячим фокстротом». Самиця обирає найрозумнішого і найсильнішого партнера.Чисельність лисів помітно коливається за роками. На її стан впливають такі чинники, як кількість гризунів, погодні умови, наявність в популяції інфекційних захворювань.

Ворогами лисів є: яструбові, вовки, ведмеді і люди. Серед усіх диких тварин, саме лиси найчастіше є переносниками сказу.Ділянка, яку займає пара або сім’я лисів, має забезпечувати їх не тільки достатньою кількістю їжі, але й придатною для облаштування нір. Лиси риють їх самі або захоплюють нори борсуків, бабаків та інших тварин, пристосовуючи їх до своїх потреб.

З органів чуття у лисів найрозвиненішими є нюх та слух; зір у тварин негострий, тому лис може дуже близько підійти до непорушно сидячої або стоячої людини з підвітряного боку. Коли лиса не переслідують, його можна зустріти вдень, при цьому він не виявляє занепокоєння під час зустрічі з людиною. В іншому випадку, лиси відрізняються винятковою обережністю та дивовижною здатністю переховуватись і збивати зі сліду погоню. На волі лисиці живуть від 3 до 8 років.

Однак, у неволі можуть доживати до 25 років! Така різниця вказує на те, що на волі старі особини не можуть добувати їжу так само добре, як молодняк. Перебуваючи в зоопарках, потреби в полюванні немає”.

Share this post

scroll to top