Криголам «Ноосфера» вирушив у свій перший рейс до станції «Академік Вернадський»

Криголам «Ноосфера», який Україна придбала у Великої Британії на прохання українських науковців, 28 січня вирушив у перший рейс з Одеси до антарктичної станції «Академік Вернадський». Символічно, що рейс «Ноосфери» стартує у День відкриття Антарктиди.

Про це повідомив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

«Наразі криголам вирушає в Антарктику, щоб доправити на станцію “Академік Вернадський” команду 27-ї української експедиції та замінити наших зимівників, а також узяти на борт другу групу вчених — дослідників Південного океану», — зазначив Дикий.

Перша зупинка рейсу запланована в порту міста Пунта-Аренас у Чилі. Там на судно завантажать додаткове обладнання та припаси, після чого криголам попрямує до «Академіка Вернадського». Звідти дослідники вирушать вивчати біорізноманіття та стан морської води на півночі Антарктиди.

Що відомо про цей криголам?

У серпні 2021 року Україна купила британський криголам James Clark Ross. Це криголам одного з найвищих класів, який працює в штатному режимі у крижаному шарі товщиною до 1,5 метра, а за екстремальних умов може проходити через шар криги товщиною до 4 метрів. Судно оснащене спеціалізованими лабораторіями та здатне відбирати будь-які проби з глибини до 8 км.

James Clark Ross 30 років працював у складі Британської антарктичної місії. У 1996 році саме цей криголам доставив першу українську місію на колишню британську станцію «Фарадей», нині це станція «Академік Вернадський».

У жовтні 2021-го цей криголам прибув до Одеси, і йому дали нову назву — «Ноосфера». Директор Національного антарктичного наукового центру розповідав, що криголам купили за 5 мільйонів доларів, хоча початкова ціна становила 10 мільйонів.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top