З 1 січня запроваджена плата за абонентське обслуговування в КП “Дрогобичводоканал”. Що це означає?

Фото ДМР

Цього року усі підприємства водопостачання та водовідведення запровадили абонентську плату.

Про це йдеться в повідомленні КП “Дрогобичводоканал”.

Цей платіж формується відповідно до вимог Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Для споживачів КП «Дрогобичводоканал» розмір плати за абонентське обслуговування по договору/особовому рахунку на місяць (для будинків, у яких встановлений вузол комерційного обліку) становить 39,50 грн з ПДВ (в т.ч. з централізованого водопостачання 25,50 грн з ПДВ, з централізованого водовідведення 14,00 грн з ПДВ).

Розмір плати за абонентське обслуговування по договору/особовому рахунку на місяць (для будинків, у яких відсутній вузол комерційного обліку) становить 28,00 грн з ПДВ (в т.ч. з централізованого водопостачання 14,00 грн з ПДВ, з централізованого водовідведення 14,00 грн з ПДВ).

Адміністрація водоканалу звертає увагу, щодо тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення не включаються витрати, які враховано до складу плати за абонентське обслуговування, згідно із Законом України “Про житлово-комунальні послуги”, а також витрати, пов’язані із встановленням, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води.

Плата за абонентське обслуговування затверджується внутрішнім наказом підприємства та визначається виконавцем комунальних послуг за їх фактичними витратами у розрахунку на одного абонента/міс. і оформляється як окремий платіж.

У разі зміни на законодавчому рівні розміру прожиткового мінімуму у період дії договору розмір плати за абонентське обслуговування підлягає коригуванню, нові розмір плати застосовуються з моменту їх введення в дію без внесення додаткових змін до договору та укладання додаткової угоди.

Чи потрібно оплачувати за абонентське обслуговування, якщо ви не споживаєте послугу, але під’єднані до мереж водопостачання та водовідведення?

Так, адже перелік послуг, які входять до абонентської плати, не залежать від споживання послуг. Працівники служби збуту зобов’язані щомісяця забезпечити споживачу друк та доставку квитанцій, абонентський супровід, звірку даних, виготовлення довідок, за потреби інформування управління соціального забезпечення.

Чи є витрати на абонентське обслуговування додатковим платежем для споживачів?

Ні. Раніше ці витрати включалися в тарифи на послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Тепер законодавець вивів їх в окремий платіж.

Зокрема, абонентська плата включає такі витрати:
• на укладення договору про надання комунальної послуги
• здійснення розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами
• нарахування та стягнення плати за спожиті комунальні послуги
• обслуговування та заміна вузлів комерційного обліку води (у разі їх наявності у будівлі споживача)
• виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами

Чи поширюються пільги та субсидії на плату за абонентське обслуговування?                                                                        

Відповідно до статті 4 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», пільги та субсидії  надаються в межах граничного розміру плати за абонентське обслуговування.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top