Голова ВМС Німеччмини заявив про неповернення Криму і закликав поважати Путіна

Командувач Військово-морських сил Німеччини віцеадмірал Кай-Ахім Шенбах заявив, що окупований Росією Крим ніколи не повернеться до складу України. В МЗС України назвали його прогнози категорично неприйнятними й можливими «лише в уяві німецького віцеадмірала».

Про це пише Громадське.

Свою заяву глава ВМС Німеччини зробив на конференції індійського інституту оборонних досліджень, а відповідь МЗС України нам у коментарі надав речник відомства Олег Ніколенко.

«Щодо того, що сталося в Україні. Кримський півострів втрачено, і він ніколи не повернеться. Це факт», — сказав Шенбах, відповідаючи на запитання про позицію Німеччини щодо розширення НАТО на схід.

За його словами, наразі Україна не може виконати вимоги щодо вступу до Північноатлантичного альянсу, оскільки її частина окупована. Водночас він наголосив, що Захід «не може і не повинен давати Росії право голосу» щодо прийняття нових членів у НАТО.

На думку Шенбаха, мета Путіна полягає не в тому, «щоб мати маленьку смужку української землі», а в тому, щоб розколоти Євросоюз і домогтися поваги, «якої він вимагає і, ймовірно, на яку навіть заслуговує».

«Росія стара країна, Росія важлива країна… Нам потрібна Росія… Авжеж, ми не можемо погодитися з тим, що робить РФ і в Чечні, і в інших точках — це стосується і того, що сталося в Україні. І ми маємо зрозуміти, що політичні питання — це фактичні питання», — додав голова ВМС Німеччини. 

Відповідь України

У МЗС України нам сказали, що вважають висловлювання Шенбаха «категорично неприйнятними»

«Кримський півострів може бути втрачений лише в уяві німецького віцеадмірала. Крим неодмінно повернеться завдяки наполегливим зусиллям України та її партнерів, які виявлятимуть рішучість в протидії державі-агресору», — прокоментував речник відомства Олег Ніколенко.

В МЗС України також вважають, що намагання Шенбаха зрозуміти Путіна «повинно мати свої моральні, політичні та безпекові межі». А тут, за словами речника, ці межі були грубо порушені.

Відомство вимагає публічного спростування висловлювань командувача ВМС з боку уряду Німеччини, оскільки вони «підважують суверенітет та територіальну цілісність України й підривають зусилля із деескалації безпекової ситуації в Європі».

Доповнено о 14:43. Як пише Bild, у Міністерстві оборони Німеччини згодом заявили, що висловлювання командувача Шенбаха «жодним чином не відповідають позиції федерального Міноборони». Главі ВМС доведеться звітувати за свої слова перед генеральним інспектором німецьких збройних сил.

Відмова постачати в Україну зброю

Міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявила в інтерв’ю Welt, що Німеччина поки не постачатиме Україні зброю.

Ламбрехт підтвердила, що Німеччина дотримується своєї політики не надсилати летальну зброю до зон конфлікту. Утім, за її словами, Німеччина підтримує Україну в інші способи.

Новий канцлер Німеччини Олаф Шольц напередодні теж заявив, що його уряд не планує змінювати політику попередньої влади, за якої Україні не постачали оборонну зброю. 

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top