Кабінет міністрів на засіданні 12 січня розширив перелік продуктів харчування, що потрапляють під державне регулювання.
Про це відомо з засідання уряду.
А саме, граничний рівень торговельної надбавки не може перевищувати 10% для таких “соціальних” товарів:
Гречана крупа;
Цукор-пісок;
Пшеничне борошно вищого ґатунку;
макаронні вироби українського виробництва (вермішель з борошна вищого ґатунку);
Пастеризоване молоко жирністю 2,5% (у плівці);
Соняшникову олію;
Курячі яйця категорії С1;
Птиця (куряча тушка);
Вершове масло жирністю 72,5%.
Наприкінці 2021 року уряд вже встановлював держрегулювання цін на два продукти – хліб житньо-пшеничний та батон.
У Кабміні таке рішення пояснюють високими темпами зростання цін на продукти у таких категоріях згідно даних Держстату.
Таким чином уряд вносить зміни до своєї постанови від 9 грудня 2020 року № 1236. Регулювання вводять на період дії карантину, спричиненого пандемією COVID-19.
Нагадуємо:
Кабмін додав до переліку продуктів, подорожчання яких мають заздалегідь декларувати суб’єкти господарювання, батон та олію соняшникову. Також уряд обмежив націнку на хліб житньо-пшеничний і батон у 10%.
За 2021 рік ціни в Україні зросли на 10%, найбільше – на газ та електроенергію, а також на продукти харчування.
Торік уряд запровадив граничний рівень торговельної надбавки до середньої ціни дизпалива (7 грн/літр) і бензину (5 грн/літр).