Президент Казахстану просить Росію допомогти подолати «терористичну загрозу»

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів. До цього військово-політичного об’єднання, окрім Казахстану, входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан.

Про це Токаєв заявив в етері державного телеканалу «Хабар 24», передає «Інтерфакс-Україна».

«З огляду на те, що ці терористичні банди є по суті міжнародними, вони пройшли серйозну підготовку за кордоном, їхній напад на Казахстан можна розглядати й потрібно розглядати як акт агресії. У зв’язку з цим, покладаючись на договір про колективну безпеку, я сьогодні звернувся до глав держав ОДКБ з проханням надати допомогу Казахстану в подоланні цієї терористичної загрози», — заявив Токаєв.

Він назвав протести «підривом цілісності держави» і «нападом на громадян, які просять його як главу держави терміново надати їм допомогу».

«Терористичні банди нині в Алмати та інших містах. Захоплюють будівлі, інфраструктуру та, найголовніше, приміщення, де розміщується стрілецька зброя… Наразі йде бій під Алмати з повітряно-десантним підрозділом Міноборони Казахстану», — стверджує Токаєв.

Нагадаємо, перед цим самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що обговорив протести у Казахстані з Путіним, а потім і з президентом Казахстану Касим-Жомартом Токаєвим. Зазначалося, що ці троє політиків перебувають «на постійному контакті».

Голова комітету Держдуми у справах Співдружності Незалежних Держав (СНД) Костянтин Затулін заявив «РИА Новости», що Росія має негайно розглянути звернення Токаєва про допомогу, «але не втручатися навмання, а зрозуміти, що буде найкращим способом для стабілізації».

Що відбувається у Казахстані?

Люди вийшли на протести після того, як уряд запровадив з 1 січня 2022 року нову ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним.

Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. Також люди вимагали відставки уряду, цю вимогу виконали зранку 5 січня.

Однак протестувальників це не зупинило: 5 січня вони продовжили акції, зокрема захопили будівлю акимату (держадміністрації) та летовища в Алмати.

Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. Заворушення у країні Токаєв пов’язує зі «змовниками, яких підтримують фінансово», та обіцяє жорстко реагувати.

Увечері 5 січня в країні ввели режим надзвичайного стану.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top