У Дрогобичі реорганізують міську стоматполіклініку. Її приєднали до КНП “Дрогобицька міська поліклініка”

Вчора на сесії Дрогобицької міської ради розглядалося питання “Про реорганізацію шляхом приєднання КНП “Дрогобицька міська стоматологічна поліклініка” ДМР до КНП “Дрогобицька міська поліклініка”. 

Мова йде про фактичне припинення існування у Дрогобичі відомої всім понад 40 років міської стоматологічної поліклініки.

Депутати проголосували за цей проєкт рішення, який активно підтримувався міським головою Тарасом Кучмою. Спершу питання не набрало необхідної кількості голосів, але згодом кілька депутатів дали необхідні голоси, мовляв, не спрацювала система: це Світлана Маменька (“Батьківщина”), Олег Пилипців (“Слуга Народу”) Наталія Беднарчик (“Європейська солідарність”), Володимир Ханас (“Європейська солідарність”), Олена Бичков’як (“Удар”).

Результати голосувань:

У міській раді пояснили необхідність такого рішення скрутним фінансовим становищем КНП, боргами по заробітній платі, які немає чим перекрити, відсутністю контракту з НСЗУ та бажанням навести лад у цій сфері охорони здоров’я Дрогобича. 

У представників КНП “Дрогобицька міська поліклініка”, які теж бути присутні на погоджувальній раді і мала можливість висловитися, була інша позиція. Лише за 2021 рік підприємство заробило понад 3 млн грн. За кілька днів будуть результати щодо контрактування КНП “Дрогобицька міська стоматологічна поліклініка”. Тепер не знають, що буде з персоналом, адже розуміють, що будь-яка реорганізація це скорочення. Однією з пропозицій було відкласти розгляд цього питання, проте така пропозиція не була почута.

Одним із аргументів, яким оперував міський голова Кучма під час сесії це те, що для перекриття боргів по заробітній платі доведеться забрати фінансування з інших медичних закладів для того, щоб “забезпечити судові позови”. Проте таки під час засідання сесії і вже після прийняття депутатами рішення про фактичну ліквідацію КНП, стало відомо, що борги по заробітній платі будуть виплачені за кошти державного бюджету.

В кулуарах міської ради кажуть про інвестора, який має з’явитися в приміщенні і вже там вибудовувати нову структуру. Про те хто цей інвестор, який у нього досвід, яким чином будуть обирати цього інвестора і чи буде хоч якась процедура вибору, поки нічого невідомо.

***

Ярослав Регей, лікар-стоматолог, депутат Дрогобицької міської ради, у себе на сторінці так прокоментував це рішення:

“Які маніпуляції я почув в словах мера:

Вам (КНП Дрогобицька Стоматологічна поліклініка) дали три роки, щоб навчитися заробляти на свої потреби. Ви не справилися. Отже, ми вас закриваємо.

Якщо це дійсно причина, то звільняйте голову КНП, а не скорочувати всіх. Не ефективне управління не вина 76,5 ставок КНП.

Приватні стоматологи заробляють на себе самі, отже й ви повинні заробляти самі на себе. Не можете утримувати приміщення самостійно – тоді йдіть туди, де це за вас зробить міська рада (в поліклініку).

Тим часом ще до рішення депутатів  було створено додатково три посади стоматологів в Дрогобицькій міській поліклініці. Вакантних робочих місць станом на 22.12 не має.

Отже, 76,5 ставок ніхто ніде не чекає. Об’єми, які декларує голова КНП, це 86 тис. пацієнтів у рік. Жоден приватний стоматолог в регіоні не справиться з такою кількістю пацієнтів.

І не буде такої потреби. Адже соціальний пацієнт (основний користувач послугами КНП) в більшості не зможе  дозволити послуг у приватній стоматологічній практиці.

У вас немає договору з НСЗУ і не буде. У вас було повно часу це зробити.

НСЗУ це дуже важливо для державної медичної практики у 2021. Але це не врятує КНП від боргів по тарифах. НСЗУ для стоматологів не закриває навіть собівартості послуги. КНП повинно зробити все, щоб отримати договір з НСЗУ.

Сьогодні стоматологів порівнювали  й з первинкою, вторинкою і т.д. Всі ці ланки медицини відрізняються від стоматології, адже зазвичай не залежать (крім вузькоспеціалізованих професій) від іноземного виробника. Україна не має свого виробника  стоматматеріалів (насправді є, але це жах), тому ціни неможливо зробити такими, щоб КНП заробляло на себе самостійно повністю. Якщо КНП порахує ціну таку, щоб вижити самостійно, тоді ціни будуть як у приватних стоматологів.

Тому основний пацієнт послуги КНП не зможе самостійно оплатити її.

Середній пацієнт ніколи не прийде в КНП, тому нікому буде платити за послуги самостійного КНП.

Я хотів донести, що якщо комунальна стоматологія має право на існування в 2021, то вона повинна бути дотаційною. Якщо місту  потрібна стоматологічна послуга для соціального пацієнта, то лише такий формат має право на існування. Ставити КНП у ринкові правила – тоді краще одразу закрити КНП”.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top