Порошенку оголосили підозру у державній зраді

П’ятому президенту України та народному депутату від «Європейської Солідарності» Петру Порошенку оголосили підозру у державній зраді.

Про це Громадському повідомили джерела у правоохоронних органах.

Повідомлення про підозру експрезиденту, який перебуває за кордоном, направили поштою. Поки що більше ніяких деталей нам не розповіли.

Проте про підозру Порошенку також заявив колишній секретар РНБО Олександр Турчинов. Він запевнив, що «після проведення запланованих міжнародних зустрічей та короткої відпустки» Порошенко повернеться в Україну.

За словами Турчинова, підозру підписала не генеральна прокурорка Ірина Венедіктова, а один з її заступників Олексій Симоненко.

Нагадаємо, у разі доведення провини у державній зраді Порошенку загрожує від 12 до 15 років ув’язнення з можливою конфіскацією майна.

У чому підозрюють?

За словами Турчинова, ідеться про справу щодо злочинної схеми постачання вугілля з тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям «ЛНР» і «ДНР».

17 грудня ДБР намагалося вручити повістку на допит Порошенку у цій справі, але він проігнорував слідчих: сів у машину й поїхав.

За даними правоохоронців, попереднє керівництво держави підібрало на окупованій території дві шахти держпідприємств «Шахта імені К. І. Кісельова» та «Луганськвугілля», що перебували під повним контролем бойовиків, а одне з них узагалі не працювало.

12 листопада повідомили про підозру колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості Володимиру Демчишину. Йому закидають організацію незаконних постачань вугілля з тимчасово окупованих територій Донбасу.

Слідство стверджує: щоб створити видимість законності схеми, тодішній міністр наказав до реєстраційних даних цих підприємств внести зміни про юридичні адреси в Києві, а їхніми керівниками призначили представників «ЛНР» та «ДНР».

«Центренерго» за вказівкою Демчишина нібито уклало договори на постачання вугілля з контрольованими бойовиками підприємствами. Це стало підставою для перерахування, переведення в готівку й розподілення на користь «ДНР» та «ЛНР» більш як 200 мільйонів гривень.

Демчишину загрожує до 15 років в’язниці. Раніше у межах цієї справи вже повідомили про підозру народному депутату і ще одній людині — їм закидають державну зраду та сприяння діяльності терористичних організацій.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top