Львів погодив будівництво крематорію

Виконавчий комітет Львівської міської ради видав містобудівні умови та обмеження на будівництво крематорію на території Голосківського кладовища.

Відповідне рішення прийняли 10 грудня, інформує Львівського порталу.

Так, містобудівну документацію затвердили ЛКП «Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг». Саме це підприємство буде відповідати за будівництво першого міського крематорію на Голосківському цвинтарі.

Зводити крематорій будуть на земельній ділянці площею 2 га. Це має бути одноповерхова будівля, яку будуватимуть за проєктом маріупольських архітекторів. Саме їхня концепція перемогла на Всеукраїнському архітектурному конкурсі, який проводила мерія Львова. Архітектори пояснювали, що у своїй роботі зосереджувались на останньому шляху людини, яким сенсом він наповнений, а також на тому, що відчувають близькі покійного у момент прощання. Саме тому в одному з приміщень крематорію хочуть влаштувати символічну інсталяцію з каменями, зануреними у воду. Також тут буде окрема поминальна зона.

Своїм рішенням виконком встановив, що висота майбутнього крематорію не повинна перевищувати 10,5 м, відсоток забудови земельної ділянки – 11,8%.

Нагадаємо, питання про будівництво крематорію постало особливо гостро у 2019 році, коли з’ясувалось, що міські кладовища переповнені, а місця для поховань вистачить лише на кілька років.

За спорудження крематорію виступили більше 50% львів’ян, вони навіть зареєстрували відповідну петицію. Втім її спочатку не підтримали депутати Львівської міськради, однин із їхніх аргументів – релігійний аспект кремації.

Водночас в УГКЦ відразу заявили: доктринальних перешкод стосовно кремації людського тіла немає, хоча церква справді надає перевагу традиційному похованню. Згодом за будівництво крематорію у Львові виступили глави усіх конфесій. Також священнослужителі наголосили на тому, що після кремації прах все одно потрібно віддавати землі.

Зводити крематорій будуть за принципом державно-приватного партнерства на території Голосківського цвинтаря, для цього його площу спеціально збільшили на 2 га – до 32,5 га. Завершити будівництво планують у 2022 році.

Для роботи крематорію Львів ще торік планував придбати дві багаторівневі печі у лізинг (кредит у майновій формі). Але зробити це депутати не дозволили, оскільки самі печі мали обійтися у 54 млн грн, а за три роки лізингу із міського бюджету треба було б заплатити ще майже 31 млн грн.

Додамо, що традиційний похорон сьогодні обходиться мінімум до 18 000 гривень, натомість кремування тіла у крематоріях України у середньому коштує до 5 000 гривень.


Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top