У Бориславі відкрили пам’ятник винахіднику гасової лампи Яну Зегу

Фото Ігоря Яворського

У Бориславі відкрили пам’ятник Йогану Зегу, винахіднику гасової лампи, автору технології рафінування і переробки нафти та першому аптекару міста. Із трьох запропонованих проектів обрали роботу скульптора Романа Кикти.

Про це повідомили у Бориславській міські раді.

Пам’ятник відкрили 9 грудня на вул. Шевченка, 12 в центрі Борислава біля аптеки, де Зег працював.

Фото Ігоря Яворського

“Сьогодні в нашій територіальній громаді відбулася приємна подія: урочисте відкриття пам’ятника Йогану Зегу – першого аптекаря Борислава, винахідника методу рафінації нафти, особистості, яка змінила світ, яка задала новий вектор у розвиток тієї епохи.Пам’ятник споруджено в рамках реалізації проєкту «Нафтова колиска Європи: забута історія України та Польщі» за Програмою транскордонного співробітництва Україна-Польща-Білорусь.

Але кожен фініш – це лише початок чогось нового… Наше наступне завдання для реалізації – спорудження пам’ятника Тарасу Шевченку в м. Бориславі”, – написав у себе на сторінці міський голова Ігор Яворський.

Нагадаємо, у січні 2021 року у Бориславі відкрито аптеку-музей Йогана Зега, який назавжди увійшов в історію, як винахідник методики дистиляції й очищення нафти, які заклали фундамент світової нафтової промисловості. Також Йоган Зег – один із винахідників гасової лампи. Проєкт успішно реалізовано завдяки перемозі в Конкурсах ініціатив місцевих карпатських громад від Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна».


Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top