У Карпатах третій день шукають чоловіка – катався на снігоході й загубився

На Закарпатті у районі полонини Руна вже третій день тривають масштабні пошуки 50-річного місцевого жителя, який заблукав у снігах.

4 грудня він разом із двома ужгородцями вирушив кататися на снігоходах, однак через погану видимість відірвався від групи.

Наступного дня двоє його знайомих самотужки дісталися турбази у Лумшорах, що за кількадесят кілометрів від полонини.

Пошуки третього туриста тривають: рятувальники знайшли його снігохід, але слідів самого чоловіка немає, розповіла BBC News Україна речниця ДСНС у Закарпатті Наталія Батир.

Зазвичай рятувальні операції тривають 4-5 днів, а далі шанси на успіх різко падають.

Про заблукалих рятувальники дізналися надвечір суботи, 4 грудня. Троє чоловіків втратили орієнтир під час катання на снігоходах.

Пошукова операція розгорнулася довкола полонини Руна. З її схилів можна спуститися до Ужгородщини – по один бік, до Воловеччини – по інший. Саме з цих регіонів залучили 20 рятувальників.

До пошуків також приєдналися шестеро волонтерів.

Пошуки ускладнювала хуртовина: снігу в горах намело зо 20-45 сантиметрів, залишені заблукалими сліди вмить замітало. До того ж у високогір’ї Карпат утворився ризик лавин.

З двома заблукалими, які трималися разом, вдавалося вийти на зв’язок: рятувальники скеровували чоловіків та просувалися їм назустріч.

Трохи менше, ніж за добу після зникнення, двоє ужгородців знову вийшли на зв’язок. Туристи розповіли, що їм вдалося самотужки вийти до однієї з турбаз у селі Лумшори.

Рятувальники зосередилися на пошуках третього заблукалого – 50-річного жителя смт. Великий Березний Івана Когута.

До пошуків Івана ввечері суботи долучилися усі чоловіки з його родини: зять, племінник та чоловік сестри – Віктор Веселовський.

У коментарі BBC News Україна Віктор розповів, що Іван часто їздив у гори, ландшафт полонини знає добре. Що могло збити його зі шляху – не знає.

Іван великий прихильник такого дозвілля. Влітку їздить схилами Карпат на квадроциклах. Суботній виїзд мало чим відрізнявся від попередніх.

“Він добре знає цю місцевість, ми віримо, що він впорається, повернеться”, – каже Віктор Веселовський

Щозими до закарпатських рятувальників надходить з десяток повідомлення про заблукалих туристів. Більшість із них вдається відшукати упродовж першої доби. З початку року було вже 362 таких виїзди.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top