Проєкт реставрації Вілли Б’янки у Дрогобичі не буде реалізовано через бездіяльність!

Сьогодні у Львові відбулося засідання конкурсної ради з реалізації проєктів місцевих ініціатив. Один із проєктів (середній проєкт), який мав бути реалізований в межах цієї ініціативи – реставрація унікальної та знаної кожному дрогобичанину Вілли Б’янки.

Проте стало відомо, що Вілла Б’янки обласна конкурсна рада позбавила фінансування у зв’язку з тим, що Дрогобицька міська рада за цілий рік не спромоглася якісно запустити цей проєкт. З обласного бюджету місто могло отримати 2.5 млн грн.

Під кінець року комісія провела засідання аби перевірити стан виконання. Дрогобич виявився аутсайдером у цьому процесі, відтак кошти будуть перенаправлені на інші проєкти, та у інші громади.

“2,5 млн гривень, що мали надійти з обласного бюджету як співфінансування проєкту реставрації фасадів “Вілли Б’янки”, що належить до Музей Дрогобиччина, Дрогобицька громада також, на жаль, втратить. Цей проєкт став переможцем конкурсу проєктів регіонального розвитку в межах Комплексної програми регіонального розвитку Львівщини.

Однак донині сесія міської ради Дрогобича не прийняла рішення про співфінансування проєкту, тендер на виконання робіт відбувся щойно 29 листопада, але всіх необхідних документів та дозволів на клас об’єкта СС3 нема. І вони не беруться за кілька днів. І погода вже не дозволить найближчим часом проводити реставраційні роботи.

Нагадаю, йдеться про знакову для міста пам’ятку архітектури місцевого значення «Віллу Б‘янки», збудовану на початку 20 століття”, – написав у себе Юрій Холод, заступник голови Львівської обласної ради у ЛОДА.

Завтра ці зміни голосуватимуть депутати Львівської обласної ради на черговому засіданні. 

Інший проєкт, який не буде реалізований у 2021 році – це проведення благоустрою біля садиби Коссаків на вулиці Лесі Українки. Причина позбавлення фінансування – досі не розпочато тендерних процедур. З обласного бюджету на ці потреби було передбачено 250 тис. грн. Ці кошти будуть переведені на інші потреби.

Довідково:

Вілла Б’янки — палац у Дрогобичі, пам’ятка архітектури місцевого значення, який знаходиться на вулиці Тараса Шевченка, 38. Збудований на початку ХХ століття. Нині цей будинок популярно називають «Вілла Б’янки», адже у творі відомого письменника та художника  Бруно Шульца «Весна» згадується будинок, в якому мешкала красуня Б’янка. Цей будинок за описом і ототожнюють з цією віллою. З 1995 році тут знаходиться експозиція Дрогобицького краєзнавчого музею, а з 2005 вілла функціонує як палац мистецтв та картинна галерея.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top