Європейська комісія готова фінансувати нову систему моніторингу Стебницького калійного родовища

Попередньо Європейська комісія готова фінансувати нову систему моніторингу Стебницького калійного родовища.

Про це сьогодні повідомив Юрій Холод, заступник голови ЛОДА з посиланням на представників німецької експертної місії TAIEX з питань управління видобувними відходами.

До складу місії належать експерти, які працюють над темою Стебника понад 30 років. На початку 2000-х вони вже здійснювали сейсмічний підземний та наземний моніторинг, а тепер мають намір розробити нову систему моніторингу, яка дозволить максимально точно і максимально завчасно передбачати ситуацію на території родовища і під землею.

Німецькі експерти переконують, що мають все найсучасніше обладнання, яке дозволить здійснити ефективні заміри у затоплених розчином шахтах та хвостосховищах.

“Попередньо місія погодила з Європкйською Комісією основні умови, за яких Брюссель зможе фінансувати розробку нової системи моніторингу Стебницького та Калуського калійного родовищ.

Науковці також дослідили можливість безвідходного виробництва в Стебнику. З соляних розсолів, якими заповненні шахта номер 2 та хвостосховища, за словами експертів, можна виготовляти високоякісні міндобрива. І німецькі підприємства та фермери готові їх купувати.

Найпершими заходами, на думку львівських екологів з профільного департаменту ОДА, мали б бути протиаварійні. Адже наразі хвостосховища заповнені, а нинішні дощі створю небезпеку переливу. Запобігти цьому тимчасово можна, зливши частину розчину певної якості у ріку, але стратегічно думати над переробною обов’язково.

Попередньо ми домовилися, що проєкт, який експерти представлять Єврокомісії мав би включати і нову систему моніторингу, і стратегію комплексної 100-відсоткової переробки відколів калійного виробництва, – зазначив Юрій Холод.

Для цього німецькі колеги вирушають у тижневе дослідження калійних родовищ та підприємств на місці, користувачі шахт («Полімінерал») готують відповідні звіти, які мають надати експертам для подальшої роботи над комплексним проєктом: моніторингу, вивчення та аналізу ситуації, її прогнозування, і, водночас, напрацювання рекомендації і дорожньої карти для переробки розчинів. Треба наголосити, що другий крок неможливий без першого, а перший – матиме без другого надто малі результати. Складністю для створення майбутнього бізнес-проєкту переробки відходів з українського боку може стати різне підпорядкування і власність шахт Стебницького родовища.

Над впорядкуванням документації та уможливленням співпраці мусимо працювати вже найближчими місяцями.

Нагадаємо: в ніч на 30 вересня 2017 року стався перший обвал карстової породи поблизу Стебника та Трускавця. Тут в 1970-80 роках проводився інтенсивний видобуток калійних солей на гірничо-хімічному підприємстві «Полімінерал». Утворилося провалля, яке за чотири роки перетворилося на справжнє озеро. Нове провалля утворилося 15 березня 2020 році в межах гірничого відводу рудника №2 підприємства «Полімінерал».

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top