Кабмін: Тепер і в “жовтій зоні” відвідувачі громадських закладів повинні бути вакциновані. Які ще нові правила?

Міністерство охорони здоров’я запропонувало посилити карантинні обмеження для регіонів у «жовтій» зоні та скоротити термін дії «жовтих» COVID-сертифікатів про отримання однієї дози вакцини.

Про це на засіданні уряду 24 листопада заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Зміни вносять до постанови №1236. За словами Ляшка, раніше бізнес міг обирати, як працювати у «жовтій» зоні: не перевіряти документи про вакцинацію/негативний тест і працювати з обмеженням площі або перевіряти документи та працювати без певних обмежень площі.

Нові правила такого не передбачають. Тепер громадські заклади, заклади культури, ресторани, спортзали тощо можуть працювати, тільки якщо весь персонал вакцинований принаймні однією дозою, має негативний тест чи сертифікат про одужанняЦе ж стосується і відвідувачів.

Перевірка сертифікатів

Ляшко також зазначив, що громадські заклади повинні перевіряти не лише наявність сертифікатів. Так, для перевірки потрібно зчитати QR-код із сертифіката через додаток «Дія». Після зчитування на смартфоні людини, яка перевіряє, висвітиться, чи чинний документ.

Без зчитування сертифіката документ вважається ненаданим і неперевіреним, сказав міністр. Він уточнив, що за неналежну перевірку власника закладу можуть оштрафувати на суму від 34 до 170 тисяч гривень.

«Жовті» сертифікати

Після першого щеплення в «Дії» можна отримати «жовтий» COVID-сертифікат. Наразі він дійсний 120 днів, однак МОЗ пропонує скоротити його термін до 30 днів.

В Україні щеплення роблять чотирма препаратами, інтервал між першою та другою дозою для вакцин різний:

  • AstraZeneca — друге щеплення через 4-12 тижнів (більш ніж через 30 днів);
  • Pfizer — 21-28 днів;
  • CoronaVac — 14-28 днів;
  • Moderna — 28 днів.

Зміни набудуть чинності через 7 днів після їхнього опублікування.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top