Стахіву оголосили підозру в намаганні повалити конституційний лад. Має російських кураторів

Служба безпеки України 16 листопада провела обшуки у відомого львівського антивакцинатора Остапа Стахіва та оголосила йому про підозру в намаганні повалити конституційний лад. За попередньою інформацією, у нього були російські куратори.

Про особу підозрюваного з посиланням на свої джерела повідомляють Zaxid.net та Liga.net.

У СБУ імен не називають, але зазначають, що спецслужба заблокувала «деструктивну діяльність антиукраїнської мережі, яка під антивакцинаторськими гаслами намагалася дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в державі».

Наголошується, що зловмисники закликали до насильницької зміни конституційного ладу. За попередньою інформацією СБУ, їхні дії координували російські куратори. Під час обшуків вилучили докази, які вказують на можливе фінансування їх діяльності представниками РФ.

Спецпризначенці провели операцію одразу у кількох регіонах України. Зазначають, що лідеру антивакцинаторів та ще одному фігуранту провадження, громадянину РФ, повідомили про підозру за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.

«У розпорядженні СБУ є неспростовні докази причетності фігурантів до протиправної діяльності, зокрема листування, під час якого зловмисники підшукували зброю та співучасників, що мали захоплювати владу у відповідних регіонах. Потім вони збиралися створити на території України власні територіальні громади із “власною міліцією” та “економікою”», — йдеться у заяві СБУ.

У соцмережах публікували відео обшуків у квартирі Остапа Стахіва. Після кількох годин слідчих дій Стахів вийшов із дому в оточенні своїх прихильників. Він заявив, що його оббріхують, і звинуватив журналістів у продажності.

Хто такий Стахів?

Він є одним із лідерів антивакцинаторського руху в Україні і вважає пандемію «вигадкою». Як зазначає Zaxid.net, Стахів часто влаштовує провокації та організовує проплачені акції. Він є одним з організаторів пікету антивакцинаторів у Києві 3 листопада.

Чоловік регулярно поширює фейки про вакцинацію та теорії змови. Сторінки Стахіва неодноразово блокували YouTube та Facebook. 

Звернення депутатів

9 листопада низка львівських депутатів звернулася до СБУ з заявами про притягнення Стахіва до відповідальності за поширення фейків про вакцинацію. Вони наголошували, що діяльність антивакцинатора може призвести до повалення конституційного ладу в Україні. 

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top