Українці масово купують неефективні ліки – дослідження

Аналіз ринку споживання лікарських засобів за 2018, 2019 та 2020 роки свідчить, що українці масово купують неефективні ліки. Про це повідомляє пресслужба Центру громадського здоров’я України (ЦГЗ).

Згідно з висновками аналізу, чотири з десяти придбаних найпопулярніших препаратів – неефективні та відсутні в сучасних стандартах лікування. Чверть коштів українці витрачають на препарати, які не мають достатніх доказів безпеки та ефективності. Серед них: біологічно-активні добавки (БАДи), гомеопатичні засоби, рослинні препарати та деякі популярні лікарські засоби.

Наприклад, у 2020 році українці витратили понад 13,7 млрд грн на препарати, ефективність та безпека яких не доведена або сумнівна.

Наголошується, що особливо небезпечна ситуація з закупівлями закладів охорони здоров’я, оскільки ці кошти можна було б використати на ліки з доведеною ефективністю.

Також у звіті зазначені препарати, які не були включені до протоколу «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)», але завдяки агресивній фармацевтичній рекламі просувалися як засоби лікування та профілактики від коронавірусу.

«Окремі неякісні клінічні випробування та думка окремих експертів не можуть бути достатньою підставою для медичного використання цих препаратів», – йдеться в повідомленні.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top