МОЗ планує розширити список професій, обов’язкових до щеплення проти COVID-19. Серед них — службовці місцевого самоврядування

Міністерство охорони здоров’я хоче розширити перелік професій, для яких щеплення проти коронавірусу є обов’язковим на період карантину. Серед них і працівники медичних закладів.

Про це на брифінгу 11 листопада повідомив очільник відомства Віктор Ляшко.

Він повідомив, що МОЗ відправив на громадське обговорення та погодження з іншими міністерствами наказ про розширення переліку професій для обов’язкової вакцинації.

Зокрема, у список таких професій хочуть додати:

  • працівників закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності,
  • працівників органів місцевого самоврядування,
  • працівників підприємств, установ і організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Наразі обов’язкова вакцинація проти COVID-19 стосується:

  • працівників закладів професійної (професійно-технічної освіти), фахової передвищої, загальної середньої освіти, дошкільної освіти, позашкільних навчальних закладів;
  • працівників центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних підрозділів;
  • працівників місцевих державних адміністрацій.

З 9 грудня списку обов’язкових професій увійдуть працівники:

  • підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
  • установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;
  • підприємств, установ та організацій критичної інфраструктури (повний список тут).

З 8 листопада невакцинованих працівників почали відстороняти від роботи. Директор закладу чи державного органу повинен видати відповідний наказ. До набуття чинності постанови керівники мали попередити співробітників про можливі наслідки не вакцинування.

Що робити, якщо відсторонили від роботи?

Відсторонення триватиме до моменту усунення його причини. Повернутися до роботи можна буде вже після щеплення першою дозою вакцини проти COVID-19.

Роботодавець не має права звільняти працівника, який відмовився чи ухиляється від обов’язкового профілактичного щеплення. Якщо таке стається, працівник має право поскаржитись у Держслужбу з питань праці.

Водночас працедавець має право відсторонити працівника без збереження зарплати, якщо той відмовляється або ухиляється від вакцинації — це зазначено у ст. 12 закону «Про захист населення від інфекційних хвороб». Проте за людиною зберігається місце роботи.

Крім того, відстороненим без щеплення не виплачуватимуть лікарняний.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top