«Таня – феномен сучасного українського мистецтва»: у Львові відкриють виставку робіт художниці Тетяни Скоп-Думан

У Львові відкриють виставку робіт художниці Тетяни Скоп-Думан до 40-річчя від дня її народження і роковин смерті.

У п’ятницю, 19 листопада, в межах «Осіннього салону» в Палаці мистецтв запланували відкриття виставки робіт львівської художниці, мистецтвознавиці, волонтерки Тетяни Скоп-Думан. 29 жовтня минули роковини з дня її смерті, а 8 листопада художниці виповнилось би 40 років.

Про це йдеться на сайті видання «Львівська пошта».

Жінка боролася з гліосаркомою впродовж року, для її порятунку провели не одну виставку-продаж ікон, концерт на її підтримку, але хвороба була невблаганною. Таня до останнього малювала, і саме в своїх роботах продовжує жити для всіх.

Чоловік мисткині – митець, іконописець Левко Скоп – дуже хотів би показати цю виставку не лише у Львові, а й у столиці, навіть за кордоном – хоча б у Польщі. Крім того, він планує видати каталог її робіт. А сестра, Василина Думан, саме зараз готує до друку монографію Тетяни, присвячену риботицькому іконопису.

«На виставці в Палаці мистецтв ми плануємо представити роботи, які дали б можливість відстежити, як розвивалася Тетянина творчість: від студентських завдань через те, як викристалізовувався авторський почерк, і до утвердження її як художниці з індивідуальною манерою. Тут буде як сакральний живопис на різні сюжети, так і інші роботи з різних проєктів», – каже сестра мисткині, журналістка Василина Думан.

Нагадаємо, що у жовтні минулого року після тривалої боротьби із раком головного мозку померла іконописиця та волонтерка Тетяна Думан-Скоп. Тетяна Думан-Скоп народилася 8 листопада 1981 року у містечку Миколаїв, що на Львівщині. У 2005-му вступила до Львівської академії мистецтв, де отримала диплом магістра сакрального мистецтва. Вона є дружиною відомого українського художника-іконописця Лева Скопа. За роки російсько-української війни завдяки своїм картинам Таня з Левком акумулювали для українського війська понад три мільйони гривень.

Наприкінці липня 2019 року Тетяна захворіла. Обстеження показало пухлину мозку. Наступні аналізи підтвердили, що це гліосаркома.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top