ЛОДА звернеться до Уряду щодо ситуації на хвостосховищі у Стебнику (ВІДЕО)

На сьогодні рівень розсолів в секції №2 хвостосховища Стебницького гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал» досягає гранично допустимого.

Про це йшлося під час засідання чергової обласної комісії ТЕБ і НС під головуванням заступника голови Львівської ОДА Юрія Бучка.

У межах комісії, з метою запобігання виникненню аварійної та надзвичайної ситуації, департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації доручили підготувати та скерувати звернення до Кабінету Міністрів України щодо необхідності погодження дозованого тимчасового скидання надлишків зворотних вод (розсолів) із хвостосховища Стебницького родовища калійних солей ПрАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал».

Окрім того, підприємство повинне забезпечити постійний моніторинг рівнів солей у хвостосховищі та оперативно інформувати всі причетні аварійно-рятувальні служби та органи управління цивільним захистом про можливість виникнення (виникнення) прориву дамби хвостосховища.

«Також на ПрАТ «Стебницьке ГХП «Полімінерал» покладається обов’язок – розробити проєкт по знешкодженню, утилізації або рекультивації земель, зайнятих під хвостосховищем Стебницького родовища калійних солей, та забезпечити його реалізацію», – зазначив Юрій Бучко.

Нагадаємо, що у місті Стебнику можливою є нова екологічна катастрофа. Мова йде про прорив дамби на хвостосховищах, де зберігається соляні розсоли. Зараз спостерігається підняття рівня води, що загрожує переливанням цих розсолів та руйнуванням дамби. У такому випадку може йти мова про екологічну катастрофу, адже розсоли можуть потрапити у річку Дністер. 

Про поточну ситуацію у коментарі для ВАРТО розповів Тарас Городиський, стебницький староста.

Перша екологічна катастрофа пов’язана зі Стебником сталася 1983 року. Тоді відбувся прорив ґрунтової дамби і 5 млн тонн соляних відходів забруднили всю навколишню територію. Це завдало шкоди флорі та фауні, річкам Солониці, Тисмениці,  Дністру й Чорному морю.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top