Львівщина оголосила надзвичайну ситуацію через брак газу для бюджетних установ

На Львівщині оголосили надзвичайну ситуацію через відсутність газу для опалення бюджетних установ. Таке рішення у вівторок, 12 жовтня, прийняла обласна комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуації (ТЕБ і НС).

Більшість бюджетних установ, які використовують природний газ для опалення та гарячої води, не отримують природний газ, зокрема через його ціну. Місцева влада багатьох інших регіонів також прийняла схожі рішення.

Керівник департаменту паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та житлово-комунального господарства Львівської ОДА Богдан Кейван розповів, що на Львівщини працює 825 бюджетних установ, які споживають природний газ для власних потреб. У цих установах є понад 4 тисячі пунктів обліку природного газу, з них на сьогодні включені лише 986, що складає 23,4%.

«Враховуючи тривалість проведених торгів в системі Прозоро та їх незавершення в частині визначення переможців, як через відсутність достатньої кількості учасників, так і через значні коливання ціни на газ, маємо таку складну ситуацію у бюджетній сфері», – пояснив Богдан Кейван.

Комісія ТЕБ і НС вирішила, що ситуація з відсутністю опалення у бюджетних установах є небезпечною для здоров’я мешканців та може спричинити збитки. Зокрема, завдати шкоди музейним фондам, призвести до знищення експонатів.

«Зараз ми бачимо, що лише чверть бюджетних користувачів природного газу провели всі необхідні дії, відтак ситуація, яка склалася, може призвести до того, що ми не увійдемо в опалювальний сезон своєчасно», – зазначив заступник голови Львівської ОДА Віталій Загайний.

У результаті комісія ТЕБ і НС визнала відсутність газопостачання бюджетних установ надзвичайною ситуацією техногенного характеру регіонального рівня.

Як повідомлялося, бюджетні та комунальні установи по всій Україні опинилися у скрутному становищі, оскільки не можуть закупити газ за пільговою ціною, зафіксованою у меморандумі між місцевою владою та державним монополістом НАК «Нафтогаз України».

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top