Уряд введе обов’язкову вакцинацію для освітян та чиновників — Шмигаль

В Україні набуде чинності наказ Міністерства охорони здоров’я, який передбачає вакцинацію проти коронавірусу освітян, працівників міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, їхніх структурних підрозділів та місцевих державних адміністрацій.

Про це сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду.

Перед цим міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко нагадав, що такий крок вже передбачений чинним законодавством. Так, стаття 12 закону про захист від інфекційних хвороб передбачено, що представники окремих професій, діяльність яких може призвести до поширення інфекційних хвороб, підлягають обов’язковій вакцинації.

Ляшко зазначив, що законність обов’язкової вакцинації підтвердив і Європейський суд з прав людини.  

Вакцинація в Україні

До цього вакцинація проти коронавірусу в Україні не була обов’язковою. Проте траплялися випадки, коли працівників зобов’язували щепитися на місцевому рівні. Так, наприкінці серпня мер Івано-Франківська Руслан Марцінків пригрозив працівникам міської ради звільненням, якщо вони не вакцинуються проти COVID-19. 

Крім того, представники влади намагалася різними способами заохочувати українців робити щеплення.

А ще популяризувати щеплення намагалися на місцевому рівні. Приміром, в Івано-Франківську вирішили давати вакцинованим мешканцям по 100 грн на проїзд у громадському транспорті, а також квитки на домашні матчі футбольного клубу «Прикарпаття».

Попри такі заохочення, Україна не встигає виконувати власний план вакцинації. Він передбачає, що в серпні мали зробити 6 мільйонів щеплень, а з вересня — понад 8 мільйонів щомісяця. Проте насправді у серпні зробили 3 мільйони 644 тисячі щеплень.

Станом на 22 вересня в Україні зробили 11 681 589 щеплень проти коронавірусу. Першу дозу отримали 6 435 425 людей, а повністю вакцинувалися — 5 246 164.

Share this post

scroll to top