У ЛЬВОВІ ВПЕРШЕ В УКРАЇНІ ПЕРЕСАДИЛИ ЛЕГЕНІ, А ЩЕ – СЕРЦЕ ДИТИНІ

Медики клінічної лікарні швидкої медичної допомоги у Львові перші в Україні провели пересадку легень дорослому пацієнту та серце – дитині. Донором для врятованих реципієнтів став 54-річний чоловік, який помер від геморагічного інсульту.

Про це повідомляє пресслужба лікарні.

Новий дихальний орган отримав 56-річний львів’янин Віктор, який понад 10 років хворів на бульозну емфізему легень. Останні три роки чоловік практично не виходив з дому, бо був кисневозалежний. Зі слів медиків, без пересадки легень пацієнту залишалося жити кілька місяців. Вперше в Україні трансплантацію легень львівські лікарі Ігор Гуменний, Роман Домашич та Юрій Король провели з допомогою польських колег.

Серце трансплантували 13-річному Максиму з Волині. У липні цього року у юнака раптово стався інсульт, і він декілька тижнів пробув у реанімації. Лікарі кажуть, серце хлопця вже не могло працювати, тому була потрібна пересадка. Першу дитячу пересадку серця львівський кардіохірург Віталій Петров провів спільно з командою Бориса Тодурова з Інституту серця.

Крім трансплантованих серця та легень, від посмертного донора пересадили також печінку та нирки.

У львівській лікарні додають, що невдовзі планують трансплантувати рогівку ока, яку теж було вилучено у померлого донора.

Фото Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова

Share this post

scroll to top