На Львівщині створили Асоціацію курортних громад

На Львівщині створили першу в Україні Асоціацію курортних громад. Меморандум про її створення підписали 17 вересня під час Форуму туризму представники Славського, Моршина, Трускавця, Східниці, Великого Любеня і Хмільника Вінницької області.

Асоціація має за мету відстоювати інтереси курортів в органах влади, популяризація на українському та міжнародному ринку послуг.

Учасники асоціації матимуть підтримку органів влади під час формування державного бюджету, зможуть обмінюватись досвідом та впливати на формування державної політики у своїй сфері, зазначив радник голови Львівської ОДА Юрій Котик. Інформує zaxid.net.

Заступник голови ЛОДА Віталій Загайний наголосив, що туризм — один з п’яти найпріоритетніших напрямків розвитку Львівщини на 2021-2027 роки. За вісім місяців 2021 року туристичний збір на Львівщині становив 12,6 млн грн.

Серед переваг Львівщини для розвитку оздоровчого та медичного туризму є:

  • 200 унікальних джерел мінеральної води,
  • 2 родовища озокериту,
  • 4 родовища лікувальних торф’яних грязей,
  • 17 закладів із напрямком післяковідної реабілітації,
  • 104 заклади оздоровлення різних форм власності,
  • гірський регіон і багато лісів.

Львівщина має сприятливі кліматичні умови, аеропорт, який є другий в Україні після Борисполя за кількістю рейсів і пасажирів.

Щодо курортних міст, то 60% їхнього бюджету залежать від кількості туристів, які приїжджають на оздоровлення. Мер Трускавця Андрій Кульчинський порівняв статистику до та під час пандемії:

«Якщо у 2019 році ми сплатили ПДВ майже 160 млн, то вже у 2020 мало того, що не дали таких внесків у бюджет, а ще й держава виплатила працівникам санаторіїв близько 100 млн грн допомоги через тимчасову втрату роботи».

Нагадаємо, до 2017 році на Львівщині було 18 територій зі статусом курортних. Однак Кабмін скасував постанови 1996 і 1997 років, які визначали такий статус населених пунктів України і Львівщини зокрема. Відтоді в регіоні нема курортних територій. Тим часом документи від Моршина і Трускавця про отримання статусу курорту державного значення досі перебувають на розгляді.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top