У МОЗ розповіли про нові карантинні обмеження. Локдаун близько

Людям, які повністю вакцинувалися проти коронавірусу, мають свіжий ПЛР-тест або нещодавно перехворіли на COVID-19, дозволили відвідувати заклади та масові заходи навіть у «червоній» зоні карантину.

Відповідні зміни до карантинних правил уряд ухвалив 13 вересня, повідомили у Міністерстві охорони здоров’я. 

Зміни внесли до постанови №1236. Вони набирають чинності через 7 днів з моменту публікації. 

«Жовтий» і «зелений» COVID-сертифікати

Уряд запровадив дві опції для COVID-сертифікатів: «жовтий» або «зелений». Перший матиме інформацію про перше щеплення, а другий — про повний курс. Також сертифікат міститиме інформацію про негативний результат тестування на коронавірус (діє 72 години) або одужання від COVID-19.

COVID-сертифікати матимуть кольорові відмітки винятково у цифровому форматі, друкувати на папері відповідного кольору не потрібно, наголошують у МОЗ.

Правила для «жовтого» рівня карантину

Тепер у разі введення цього рівня епідемічної небезпеки навчальні заклади зможуть працювати, якщо не менш як 80% працівників матимуть «жовті» або «зелені» COVID-сертифікати. 

Також у «жовтій» зоні обмеження не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80% організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть «жовтий» чи «зелений» COVID-сертифікати. 

Кінцеве рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованим, а чи дотримуватися карантинних обмежень, залишається за власником, зазначають у МОЗ. 

Правила для «червоного» рівня карантину

У цій зоні заклади освіти зможуть працювати, тільки якщо 100% працівників матимуть «зелений» COVID-сертифікат.

У «червоній» зоні зможуть працювати кінотеатри, музеї, інші культурні заклади, розважальні заклади, ТРЦ, заклади громадського харчування, ринки, спортзали та басейни, якщо весь персонал та відвідувачі будуть повністю вакциновані.

Перетин кордону

За наявності «жовтого» чи «зеленого» сертифіката про вакцинацію або одужання від COVID-19 людина може не проходити самоізоляцію після перетину кордону. Це саме стосується й тих, хто прибуває з тимчасово окупованих територій.

«Запропоновані нами зміни — це можливість стримувати епідемічну ситуацію та зберігати економічну активність країни. Ми говоримо про те, що сьогодні можливість вакцинуватися та бути захищеним є в кожного, наявної вакцини для цього достатньо», — наголошують в уряді.

Локдаун близько?

Ситуація з коронавірусом в Україні погіршується. У МОЗ кажуть, що за останній тиждень (6-12 вересня) кількість нових випадків захворювання зросла на 6 тисяч, а кількість госпіталізацій — на 1,5 тисячі.

Високі темпи зростання нових випадків фіксують у Чернівецькій, Волинській, Львівській і Тернопільській областях. Також у цих регіонах швидко зростає завантаженість ліжок із киснем, а кількість госпіталізацій за тиждень зросла на 60%.

Але наразі карантин не посилили в жодному з регіонів. Якщо це станеться, то після ухвалення рішення має минути ще тиждень, аби зміни запрацювали.

МОЗ прогнозує, що в Україні можуть запровадити новий локдаун у листопаді. А в Київській школі економіки зазначають, що вже у вересні показники більшості регіонів України відповідатимуть «жовтій» чи «помаранчевій» зоні.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top