У Стебнику можливий прорив дамби на хвостосховищах «Полімінералу» (ВІДЕО)

ФОТО ОЛЕГА ДЬОРКИ

У місті Стебнику можливою є нова екологічна катастрофа. Мова йде про прорив дамби на хвостосховищах, де зберігається соляні розсоли. Зараз спостерігається підняття рівня води, що загрожує переливанням цих розсолів та руйнуванням дамби. У такому випадку може йти мова про екологічну катастрофу, адже розсоли можуть потрапити у річку Дністер. 

А це – екологічна катастрофа міжнародного масштабу!

Про поточну ситуацію у коментарі для ВАРТО розповідає Тарас Городиський, стебницький староста.

Перша екологічна катастрофа пов’язана зі Стебником сталася 1983 року. Тоді відбувся прорив ґрунтової дамби і 5 млн тонн соляних відходів забруднили всю навколишню територію. Це завдало шкоди флорі та фауні, річкам Солониці, Тисмениці,  Дністру й Чорному морю.

***

9 вересня депутати ДМР звернулися до прем’єр-міністра України з проханням про виділення коштів для виконання невідкладних аварійно-відновлювальних робіт на дамбі аби попередити можливу екологічну катастрофу.

Нагадаємо, що впродовж трьох років поряд зі Стебником сталося два обвали карстових порід у зоні рудника №2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал»: перший – 30 вересня 2017 року, другий – 15 березня 2020. Зараз тривають роботи по будівництву нової автомобільної дороги, в обхід території, яка межує із проваллями.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top