В України з’явиться великий Герб. Рада підтримала законопроект

Верховна Рада України на позачерговій сесії парламенту 24 серпня підтримала законопроєкт про великий Державний Герб України.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Поіменне голосування за герб ТУТ.

Так, на короткій позачерговій сесії 24 серпня у залі Ради зареєструвався 271 народний депутат. З них 257 проголосували «за», 11 ㅡ «проти», а також 4 утрималися.

Найбільше голосів віддали депутати від «Слуги Народу» ㅡ 213. Також 13 та 16 голосів віддали депутати від «Батьківщини» та «Довіри» відповідно. Натомість «проти» проголосували 8 людей від «Голосу» та один депутат від «За майбутнє».

Нагадаємо, що у вересні 2020 року Кабінет міністрів схвалив проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України. Конкурс враховував три премії для переможців з найкращими проектами: перша премія — 100 000 грн, друга премія — 50 000 грн, третя премія — 30 000 грн.

У листопаді 2020-го року Міністерство культури та інформаційної політики України обрало переможців конкурсу на ескіз великого Державного Гербу України. Переможним став проект Олексія Кохана, який отримав першу премію.

Однак, ескіз-переможець отримав багато критики. 4 грудня Окружний адміністративний суд міста Києва просили визнати не чинними результат конкурсу “На кращий ескіз великого Державного Герба України”.

Уже згодом, під час урочистого засідання Верховної Ради з нагоди дня Конституції, Володимир Зеленський анонсував про внесення до ВР невідкладного законопроекту про великий Герб України.

Пізніше, 29 червня 2021 року у Верховній Раді зареєстрували законопроект про “великий Державний Герб України”, ініціатором якого є Президент Володимир Зеленський.

Раніше історик, громадський діяч, політик Володимир В’ятрович про вимогу президента Володимира Зеленського негайно затвердити Великий герб України (на якому довкола чинного Тризуба з’явиться корона, пшениця, калина, лев, козак чи ангел – ред.), який має бути прийнятий конституційною більшістю Верховної Ради:

«Ми б’ємо на сполох і закликаємо об’єднати зусилля, щоб відвернути загрозу знецінення державного герба України – Тризуба – через його заміну недолугим «великим гербом.

Тризуб Святого Володимира, який формально є «малим гербом», сприймається в Україні і світі як повноцінний̆ державний герб України і є довершеним у своїй досконалості.

Попри стародавнє походження, Тризуб ідеально вписується в мінімалістичну естетику ХХІ століття, є простим у відтворенні й надзвичайно впізнаваним.

У цілому світі лише Україна, Швейцарія і Японія можуть похвалитися такою вдалою лаконічністю графіки своїх гербів. Будь-які спроби «вдосконалити» тризуб, домалювавши зображення людей, тварин, рослин та різних предметів і оголосити це «великим гербом України» є відвертим несмаком і абсурдом.

До того ж Україна – не імперія і не федерація, і взагалі не потребує заміни історичного і справжнього свого герба на штучний «великий».

Ідея «великого герба» з’явилася в Конституції за наполяганням комуністів, які навмисне у такий спосіб прагнули применшити значення справжнього герба України – Тризуба. Витягувати з небуття і намагатися втілити в життя цю ідею на тридцятому році незалежності – неприпустимо.

Будь-які спроби замінити Тризуб як самодостатній державний герб на так званий «великий герб» є неприйнятними.

Тим більше є неприйнятним варіант великого герба, запропонований Володимиром Зеленським у законопроєкті 5712. Через кричущу невідповідність законам геральдики різні варіації цього малюнку програли на всіх державних конкурсах, організованих упродовж останньої чверті століття, у тому числі й на конкурсі, проведеному в 2020 році нинішньою владою.

Нікого не мають вводити в оману заспокійливі заяви, буцімто майже всюди буде й надалі використовуватиметься Тризуб, а «великий герб» призначений для якихось виняткових випадків. Це не так. Законопроєкт 5712 передбачає використання «великого герба» у Верховній Раді, резиденції Президента, вищих органах судової влади, друкування його на українських грошах за рішенням Нацбанку і допускає його повсюдне використання – від державних установ до шкіл і житлових будинків.

Незалежно від бажання влади довідники і пошуковики в усьому світі видаватимуть у якості герба України вже не Тризуб, а недолугий «великий герб».

Ідеться про пряму загрозу нівелювання Тризубу, приниження наших національних символів і самоприниження української держави.

Державні символи мають об’єднувати українців і викликати почуття гордості за свою державу, а не спричиняти розкол, суперечки, розчарування й обурення.

Тризуб є живим символом нашої державницької традиції і національної єдності: княжий знак Київської Русі, герб Української Народної Республіки, символ боротьби українців за незалежність, герб сучасної України. Для українців по всьому світу Тризуб є так само близьким і рідним, як синьо-жовтий прапор чи національний гімн.

Тим політикам, які, прагнуть ухваленням закону про великий герб здобути хвилинну славу, слід усвідомити, що це буде слава Герострата”.

Share this post

scroll to top