В Україні можуть тимчасово заборонити рекламу ліків. РНБО вважає, що це вбереже українців від самолікування

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони України, яке пропонує тимчасово заборонити будь-яку рекламу лікарських засобів для «мінімізації шкідливого впливу самолікування на здоров’я».

Про це йдеться в указі Зеленського від 18 серпня.

Заходи щодо системи охорони здоров’я України РНБО ухвалила на засіданні 30 липня. Вони містять пропозицію для уряду встановити до 1 січня 2024 року мораторій на рекламу лікарських засобів у теле- й радіопередачах та у ЗМІ.

Також РНБО пропонує уряду забезпечити реальний контроль за реалізацією рецептурних ліків і підтримати законопроєкт №5547, який покликаний гармонізувати законодавство України і право ЄС щодо сфери обігу лікарських засобів.

Щодо останнього в РНБО наголошують на частині щодо контролю обігу й реалізації харчових і дієтичних добавок: це, як стверджує орган, допоможе захистити населення від «несприятливих наслідків недобросовісного розповсюдження біологічно активних добавок».

Зараз реклама ліків в Україні регулюється профільним законом. Він дозволяє лише рекламу рецептурних ліків, схвалених МОЗ, та ліків, що відпускаються без рецепта і не заборонені медичним регулятором.

Ще у 2018 році міністерство охорони здоров’я розробило законопроєкт, яким пропонувало зокрема взагалі заборонити рекламу цілительства й нетрадиційної медицини, а також показувати в рекламі лікарів і відомих людей.

У липні 2021 року Верховна Рада остаточно схвалила законопроєкт, який забороняє продаж ліків дітям до 14 років. Цим хочуть запобігти самогубствам серед дітей.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top