Українці найбільше довіряють ЗСУ, волонтерам і церкві, а не довіряють — російським ЗМІ, Раді та судам

Українці найбільше довіряють Збройним силам України (68%), волонтерам (64%) та церкві (63,5%). Водночас найменше довіряють російським медіа, чиновникам, Верховній Раді та судам.

Про це свідчать результати опитування Центру Разумкова, яке проводили з 29 липня по 4 серпня 2021 року.

Також понад половина респондентів довіряють Державній службі з надзвичайних ситуацій (61%), очільникам міста і селищ, у яких проживають (57%), прикордонникам (55%), Нацгвардії (54%), добровольчим батальйонам (53,5%) та місцевим радам (51%).

Водночас найчастіше респонденти повідомляли про недовіру до державних органів влади. Зокрема чиновникам не довіряють 76% опитаних, Верховній Раді — 75%, уряду та політичним партіям — по 72%.

У порівнянні з минулим роком недовіра до Верховної Ради та уряду залишилась на такому ж рівні.

74% українців загалом не довіряють судовій системі, а Вищому антикорупційному суду — 68%, Верховному та Конституційному Суду — по 63%. Недовіра до судів у порівнянні з 2020 роком дещо зменшилась.

Яка довіра політикам?

Політикам, чиї прізвища називали під час дослідження, респонденти частіше не довіряють, ніж довіряють. У порівнянні з іншими дещо частіше про довіру заявляли до Зеленського: 33% довіряють, 61% — ні. Торік президенту не довіряли 49%.

Спікеру парламенту Дмитру Разумкову довіряють 32%, а навпаки — 49%. Найбільше не довіряють Віктору Медведчуку (78%), Порошенку (75,5%), Вадиму Рабіновичу (74%), Арсену Авакову, Юрію Бойку (по 73%) та Юлії Тимошенко (72%).

Опитування відбувалося з 29 липня до 4 серпня методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів. Опитали 2019 людей від 18 років у всіх регіонах, крім тимчасово окупованого Криму та територій Донбасу. Вибірка репрезентативна для дорослого населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top