На Львiвщині нашестя рyдих слимaків. Як боротися?

Уже кілька років західні регіони України страждають від нашестя непроханого «іноземця», який здатен швидко знищити будь-який врожай.

Рудий іспанський слимак потрапив в Україну близько 10 років тому і продовжує проникати на нові території. Цей шкідник небезпечний для городів і садів – він з’їдає майже будь-які рослини, швидко розмножується і становить загрозу для природних екосистем.

Найбільше слимак полюбляє виноград, полуницю та овочі (виноград, капусту, перець, картоплю, моркву та буряк). Вони їдять практично все, навіть мертвих тварин та представників свого виду, пише agro-yug.com.ua.

Вдень слимаки ховаються у верхньому шарі ґрунту, іноді навіть на глибині до 1 м, де під’їдають коріння. З настанням темряви вилазять на поверхню у пошуках свіжої їжі.

Для їх розмноження необхідні підвищена вологість та висока температура повітря. Яйця відкладають восени, ховаючи їх в тріщини або вологі укриття. Нове покоління з’являється у травні. Бур’яни, часті поливи, велика кількість залишених на полі рослинних решток є головними помилками фермерів, бо саме ці фактори сприяють розмноженню шкідника.

Що робити?

Фахівці пропонують багато способів боротьби зі слимаками. Частіше за все це природні методи, бо для знищення шкідників хімічними заходами потрібна висока концентрація токсичних препаратів.

Сухі пористі матеріали і дрібний гравій між рядами перешкоджають пересуванню шкідників. У Великобританії використовують зрізану кропиву для обкладання грядок. Також є рослини, які відлякують слимаків. До них відносяться, наприклад, настурція, часник, лаванда вузьколиста, розмарин, шавлія. Їх рекомендують висаджувати у міжряддях серед основних культур.

Існують й засоби електричного контролю слимаків — самоклеючі стрічки, обідки, покриття, які зроблені з міді. Контакт з міддю дає молюскам електричний шок, тому вони не перетинають мідну перешкоду.

Не варто нехтувати й біологічними методами боротьби. Наприклад, паразитична нематода Phasmarhabditishermaphrodit є біологічним «вбивцею» слимаків та равликів. Гавайські вчені нещодавно запропонували боротися зі слимаками за допомогою кофеїну. Фахівці стверджують що достатньо обробки 1-або 2-відсотковим розчином.

Австралійські аграрії для боротьби зі шкідником використовують свійських птахів. Наприклад, на 20 га достатньо зграї у 20-30 качок. Допомогти знищити слимаків зможе й обробка насіння ефірними оліями. За дослідами вчених, якщо обробити озиму пшеницю ментолом або тимолом можна істотно зменшити шкоду від слимаків в період «сівба-сходи».

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

scroll to top