Чиновники в Україні повинні вказувати у деклараціях про відсутність подвійного громадянства

The hand of a teenager holds the Ukrainian biometric passport green background 2018

В Україні чиновників зобов’язали вказувати у деклараціях, що вони не мають громадянства чи права на постійне проживання в інших державах.

Президент Володимир Зеленський 23 липня підписав указ №305/2021.

Своїм указом Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони від 16 липня. Воно стосується чиновників, які виконують функції держави або місцевого самоврядування.

Чиновники повинні у деклараціях вказувати інформацію про відсутність громадянства іншої держави, а також документів на постійне проживання в іноземній країні.

Крім того, Кабмін має у серпні відзвітувати про створення та внесення законопроєктів до Верховної Ради для регулювання подвійного громадянства. Про створення такого законопроєкту говорив секретар РНБО Олексій Данілов.

Указ набирає чинності з дня опублікування, тобто з 23 липня.

Що передувало?

На засіданні РНБО 26 лютого 2021 року уряду, Центральній виборчій комісії та Службі безпеки доручили проаналізувати законодавство України щодо подвійного (множинного) громадянства. За результатами цього аналізу на розгляд Верховної Ради повинні винести проєкти законів з цього питання.

Зокрема, в документах має бути визначено, чи можуть люди з подвійним громадянством брати участь у виборах, призначатися на державні посади, бути членами політичної партії тощо. Також має бути прописана «процедура підтвердження відмови та виходу з громадянства (підданства) іноземної держави для громадян України, які претендують на вищезгадані позиції».

Станом на зараз в Україні фактично ніяк не регулюється питання подвійного (множинного) громадянства. Навіть якщо в громадянина України є інші громадянства, в Україні вона вважається лише громадянином України.

Імовірно, найвідоміший приклад — це олігарх Ігор Коломойський, який колись зізнавався, що має громадянства Ізраїлю і Кіпру. Але це не завадило йому бути головою Дніпропетровської облдержадміністрації у 2014-2015 роках.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top