За один день на Львівщині втопилося четверо людей

Загалом минулого тижня, з 12 по 18 липня, вода забрала життя 97 осіб.

Про це повідомляє Департамент цивільного захисту Львівської ОДА

О 8:00 на озері “Молодіжне” у Перемишлянах потонув чоловік 1998 року народження. О 10:20 з річки в селі Забужжя дістали тіло хлопця 2003 року народження.

О 21:40 диспетчер служби порятунку отримав виклик на водойму в селі Артищів – під час купання потонув чоловік 1951 року народження. Через 15 хвилин бригада водолазів виїхала на водойму до села Розвадів, де потонув чоловік 1977 року народження.

Обставини загибелі всіх чотирьох осіб з’ясовуються. Тіла направили на експертизу, після проведення якої будуть відомі всі деталі.

Що потрібно і чого не потрібно робити, якщо побачили потопаючу людину: 

  • Відразу телефонуйте на номер 101 – він безкоштовний, працює цілодобово, телефонувати на нього можна навіть, якщо в телефоні немає sim-карти чи ні зв’язку.
  • Не можна кидатися у воду, не подумавши. Ваші дії повинні бути обдуманими, спокійними і обережними, інакше ви самі ризикуєте постраждати.
  • Якщо ви чуєте крики про допомогу, потрібно якомога швидше відповісти на них. Іноді, коли потопаючий розуміє, що його почули, у нього з’являються додаткові сили, які допомагають протриматися на воді до приїзду допомоги. Однак важливо пам’ятати, що найчастіше потопаючий не кричить.
  • Якщо ви перебуваєте неподалік від потопаючого, йому можна подати мотузку, жердину, кінець якого-небудь одягу, будь-які непотопаючі предмети.

Як витягти людину з води:

Підпливши до потопаючого, поднирніть під нього. Візьміть людину ззаду одним із прийомів захоплення (класичний – за волосся) і транспортуйте до берега. У разі, якщо потопаючому вдалося схопити вас за руки, ноги або шию, звільнитеся і відразу ж пірнайте. Інстинкт самозбереження змусить потерпілого вас відпустити. Якщо ж людина вже пірнула у воду, не залишайте спроб знайти її на глибині, а потім повернути до життя. Це ще можна зробити в тому випадку, якщо людина перебувала у воді близько 5 хвилин.

Перша допомога при утопленні:

Про те, що потрібно робити в першу чергу, розповів інструктор з надання допомоги Олексій Турчак. Не бійтеся діяти:

  • Якщо хтось із тих, що купаються почав тонути і захлинатися, слід негайно дістати його з води на суху тверду поверхню і відразу викликати швидку допомогу за номером 103.
  • Після того як ви витягли людину з ознаками утоплення з води, пересувати її слід дуже обережно, особливо шию і голову. Людина могла вдаритися головою і нанести собі травму, або навіть отримати перелом основи черепа.
  • Потрібно очистити порожнину рота від можливих сторонніх предметів (мул, водорості, блювотні маси). Потім потрібно перевірити дихання у потерпілого.
  • Якщо у людини відсутнє дихання, необхідно переходити до серцево-легеневої реанімації. Але перед її початком потрібно зробити 5 рятувальних вдихів в людину, наситити її кров киснем. На воду в легенях ми не звертаємо уваги – її не так багато і вона не так небезпечна, як зупинка серця. Тим більше, що вода з часом розсмокчеться, тому цими вдихами ми проштовхує воду далі, щоб звільнити дихальні шляхи. Вибивати воду з потерпілого не потрібно – так ми тільки втратимо час і можемо нанести додаткові травми.
  • Після цього проводимо серцево-легеневу реанімацію за принципом 30 натискань – 2 вдихи. Бажано це робити удвох і пам’ятати про власну біологічну безпеку (рукавички, клапан для СЛР).
  • Проводити СЛР слід до появи у людини дихання або до приїзду швидкої допомоги. Якщо дихання з’явилося – переведіть потерпілого в бічну стабільність і перевіряйте дихання кожні 2 хвилини.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top