У Східниці майже два тижні немає води

На вулиці понад 30 градусів спеки, а у курортній Східниці мешканці і туристи й надалі не мають води. Через погодні умови обміліли також криниці, які ще хоч якось рятували селян.

Перебої з постачанням води почались ще 1 липня, – повідомляє “Еспресо.Захід”.

У Бориславській міськраді кажуть, що попереджали про це ще пів року тому. Після адміністративної реформи Східниця стала окремою від Борислава територіальною громадою, однак там і досі не визначили підприємство, яке займатиметься розподілом води. Про це розповів головний спеціаліст відділу житлово-комунального господарства Бориславської міськради Роман Корпан. 

“Ми з ними постійно йдемо на контакт і просимо, щоб вони визначили підприємство, яке буде займатись розподілом води, яке буде по затвердженому тарифу закуповувати воду у бориславського підприємства “Вододар” і далі розподіляти між своїми мешканцями.

Так як і в кожному місті є свої водоканали, так само і Східниці треба призначити підприємство, яке буде виконувати обов’язки постачальника води. А Східницька селищна рада не підготувала вчасно документів. 

Бориславська міська рада готова надати воду по гуртовій ціні, а Східницька селищна рада має просто розподіляти між своїми мешканцями. Та вони цього зараз робити чи не можуть, чи не хочуть. Принаймні мені їхні мотиви невідомі.”, – пояснює Роман Корпан. 

Бориславські чиновники кажуть, що поки не пройшла адмінреформа, усім займався Борислав, бо Східниця входила до складу Бориславської міської ради. Зараз вони є окремим суб’єктом господарювання, а відтак забезпечити власних мешканців водою – це їхній обов’язок

“Я не бачу проблеми взагалі. Просто Східницька селищна рада має сказати, хто їм буде постачати воду. Як тільки Східниця це зробить, то в ту саму секунду ми їм подамо воду за ціною 14,57 грн за кубометр. 

Комунікації нема від початку року. Ми їм дали час на підготовку документів після того, як створилась Східницька ОТГ.  Зі своєї сторони ми підготували всі визначені законодавством нормативні документи, які потрібні для передачі цих прав Східниці і їх про це повідомили. Гадаю, що рано чи пізно вирішать, адже повинні зрозуміти, що мусять працювати у правовому полі.

Остання офіційна інформація від східницької влади – опублікована інформація про позачергове засідання Східницької комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. На ньому члени комісії постановили визнати ситуацію з водопостачанням у селищі локальною надзвичайною ситуацією. Крім того, вирішили направити звернення в правоохоронні органи (СБУ, органи прокуратури) для перевірки правомірності дій КП “Вододар” Бориславської міської ради та звернутися в районну та обласну адміністрації. У документі надзвичайну ситуацію називають “штучно створеною”.

Тим часом у курортному селищі люди рятуються, як можуть. Частина мешканців беруть воду у  криницях, частина набирає в бутлях у водовозках. Готельні комплекси замовляють у служби надзвичайних ситуацій технічну воду, наповнюють резервуари і таким чином подають. Так само паралельно замовляють цистерни з питною водою.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top