Зеленський відмовився звільняти з ОП Олега Татарова

Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію з вимогою звільнити заступника голови Офісу президента Олега Татарова, яка раніше набрала необхідні 25 тис. підписів. Про це йдеться у відповіді на офіційному сайті глави держави.

Свою відмову звільняти Тататорва він аргументує посиланням на Конституцію.

«Статтею 19 Конституції України встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством», — йдеться у відповіді.

Там зазначається, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Водночас автор петиції, очільник «Центру протидії корупції», Віталій Шабунін назвав брехнею аргумент Зеленського, чому Татаров не може бути звільненим. Він нагадав про указ Зеленського про звільнення у 2020 році заступника голови ОП Сергія Трофімова.

«Це дешева брехня, адже президент України має повне право звільняти заступника голови ОП — і Зеленський неодноразово цим правом користувався. Тож дискусію про “цінності” чинного президента остаточно закрито», — каже Шабунін.

Підозра Татарову

18 грудня Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро повідомили про підозру Татарову за статтею про хабарництво. Сам Татаров заявив, що «доведе свою невинуватість і гідно відповість».

Слідство вважає, що Татаров — у минулому високопосадовець державної компанії «Укрбуд» — може бути причетним до надання неправомірної вигоди за видання недостовірного письмового висновку судового експерта у справі щодо заволодіння 81 млн грн Національної гвардії України.

У ніч на 24 грудня Офіс генерального прокурора передав справу з НАБУ до Служби безпеки України. Згодом Вищий антикорупційний суд України постановив, що це кримінальне провадження має розслідувати НАБУ, і зобов’язав генпрокурорку Ірину Венедіктову розглянути клопотання щодо необхідності передати його назад.

У квітні Верховний Суд відмовився розглядати скарги Офісу генерального прокурора на рішення Київського апеляційного суду, який залишив без змін відмову продовжити слідство у справі Татарова. Таким чином строки слідства у справі Татарова закінчилися ще 1 березня, провадження закрили.


Share this post

scroll to top