На площі Ринок буде встановлено мистецький об’єкт присвячений Дрогобицькій солі

Протягом 2020 р. у Дрогобичі реалізовувався проєкт “Магічні соляні міста”. Складовою його частиною була організація арт-резиденції. На участь у ній було подано сорок заявок від українських митців, п’ять з яких згодом отримали можливість тиждень перебувати у Дрогобичі, досліджувати його культуру й історію та в підсумку створити проєкт мистецького об’єкту, який би міг бути встановлений у просторі міста. В результаті відбору уже серед проєктів учасників резиденції було визначено єдиний проєкт-переможець, який буде реалізований у місті. Автором проєкту є львівський митець Юрій Чернявський, назва ж проєкту – “При потребі розбити скло”.

Юрій Чернявський пояснює ідею свого проєкту наступним чином: “Дрогобицька сіль має дуже довгу історію і по праву вважається одним із символів Дрогобича. Місто було побудоване фактично завдяки солі. Дотепер Дрогобицька   солеварня популяризувалася місцевими ентузіастами та окремими працівникам підприємства. Однак  в центральній частині міста ми не знайдемо жодної яскравої згадки про сіль та її виробництво.

Моя пропозиція в рамках конкурсу “Магічні соляні міста” полягає в створенні символічного запасу солі на центральній площі міста. Я пропоную фрагмент площі перетворити на підземну музейну вітрину. Такі вітрини часто існують в місцях, де велися археологічні розкопки і фрагментарно показують історичні шари місцевості. В вітрині розташовані бруски солі, що  мають форму існуючого сувенірного фасування  солі,  в такій самій формі сіль зображена на гербі міста. Ці бруски схожі на дитячі пасочки, чи консервацію, і все це зазвичай робиться про запас в великих кількості. Ідея поєднує в собі як герметизацію  існуючого символу міста для майбутніх поколінь так і привернення уваги до крихкості символу, до його можливого зникнення. Місто фактично побудоване на солі, але існує ризик, що виробництво буде працювати все повільніше і повільніше. Назва і форма роботи як застереження, що запаси можуть перестати поповнюватися і доведеться забрати залишки і звідси.

Візуально ритми соляних брусків схожі до ритмів покладеної навколо бруківки, завдяки чому робота делікатно, без агресивної інтервенції вписана в середовище в якому буде знаходитись. Спеціальне скло, з якого виготовлена поверхня –  витримує фізичні та атмосферні навантаження”.

Мистецький об’єкт “При потребі розбити скло” буде встановлено в рамках проєкту «Магічні соляні міста» за фінансової підтримки „MEET UP! Німецько-українські зустрічі молоді”. Партнером проєкту у м. Дрогобич є ГО “Молодіжний простір Дрогобича”.

Share this post

scroll to top