У Дрогобичі відкриють першу громадську сортувальну станцію. Чого очікувати?

3 липня о 16:00 у Міжнародний день без поліетилену команда екоактивістів «Дро Еко.Логічний» презентують для всіх жителів міста першу станцію сортування. Подія відбудеться на вул. Війтівська гора, 48.

На присутніх чекає знайомство з командою, майстер-класи з роздільного збору відходів, конкурси, розіграші призів. Захід відвідають усі активні жителі міста: змінотворці, громадські діячі, волонтери, блогери.

«Потреба в станції виникла давно. Останні роки Дрогобич став відомим в Україні своєю сміттєвою кризою. Проблему підіймали на найвищих рівнях: переговори, рішення, документи. На жаль, з того часу сміттєзвалище стало тільки більшими, екологічна біда наростає. Розуміння цього підштовхнуло нас до відкриття першої сортувальної станції. Маленькими кроками всі разом ми можемо змінити ситуацію», – коментує екоактивіст, засновник першої громадської сортувальної станції у Дрогобичі «Дро Еко.Логічний» Святослав Степ’як.

Відтепер сміття стане ресурсом. За словами організаторів, нова станція дозволить без зайвих клопотів здавати всю вторинну сировину. Зібране відправлятимуть на переробку, після чого воно знову потрапить на полиці магазинів замість багаторічного спочивання на звалищі, у водоймах та лісах.

«Пригадайте ті пакети сміття, яких ви позбуваєтеся щотижня. Згідно зі статистичними даними, у Дрогобичі проживає 75 тис. осіб. Якщо помножити, отримана кількість відходів шокує. Вони не зникають, лежать зовсім поряд просто неба. А тепер уявіть, якщо більша частина сміття піде на перероблення. Це дозволить серйозно змінити ситуацію», – коментує екоактивіст, засновник першої громадської сортувальної станції у Дрогобичі «Дро Еко.Логічний» Святослав Степ’як.

Окрім захаращення дорогоцінної землі, сміттєзвалища забруднюють отруйними речовинами повітря, ґрунт, підземні води, що провокує появу проблем зі здоров’ям та розповсюдження інфекційних хвороб. За даними аналізів Державної екологічної інспекції, на вулиці Гайдамацькій виявлено перевищення вмісту шкідливих речовин: цинку, фосфору, нітратів, хлоридів. Сміттєзвалище розташоване недалеко від густонаселеного житлового масиву на вулиці Коновальця. Шкоду приносять також несанкціоновані викидання сміття в природі: ліс, поле, водойми. А його спалювання призводить до викидання великої кількості небезпечних речовин в атмосферу. Тільки при тлінні поліетиленового пакета в повітря виділяється понад 70 отруйних хімічних сполук.

Команда «Дро Еко.Логічний»закликає всіх жителів міста братися до розв’язання проблеми зі сміттям разом. Долучайтеся до офіційної презентації вже 3 липня. Знаходьте однодумців, залучайте друзів, знайомих та розпочинайте глобальні зміни з власних буденних простих звичок.

Деталі за тел 067 88 91 089 – Святослав та в соціальних мережах: Instagram: https://www.instagram.com/dro_eco.logic/; Facebook: https://www.facebook.com/DroEcoLogic/.

Share this post

scroll to top