Повітряні кульки: свято, радість чи небезпека?

Ви вже чули, що у Дрогобичі загальноміський випускний цьогоріч відбудеться 25 червня?

Своєрідним “стандартом” для такого дійства є: красиві сукні та костюми, радісні усмішки і  сльози на очах, мудрі слова з уст педагогів в добру путь своїм учням…та запуск повітряних кульок, як символ “переходу” дітей у доросле життя… Так, це символічно, красиво, але зовсім не екологічно та небезпечно.

На жаль, до уваги береться лише символізм і те, що кульки такі красиві, кольорові. А те, що ми й гадки не маємо, куди вони летять, що з ними стається потім та як вони впливають на довкілля – нас зовсім не цікавить.

Давайте отримаємо більше інформації стосовно кульок для свого подальшого вибору при організації свята.

Повітряні кульки не переробляються. Деякі кульки роблять із латексу, а ті, що називають фольговані – з тонкої пластикової плівки + метал, клей і фарба. Також ще є стрічки, що робляться з поліпропілену. В природі латексна кулька розкладеться приблизно за 5 років, а фольгована – приблизно за 200р. Стрічка від кульки розкладеться приблизно за 100 років.

Кульки надувають гелієм. Гелій — невідновлюваний ресурс, а його світові запаси закінчуються. Але гелій — це цінний газ, який використовують для космічних польотів, МРТ, оптоволокна і кульок.

Перед тим як відпустити кульки у вільний політ вам слід пам’ятати, що вони точно впадуть на землю: латексні приземляться за 1-2 доби, а фольговані – за 2 тижні. І передбачити, куди саме вони впадуть, неможливо. Це може бути ліс, поле, пляж, річка чи море…

Дальність польоту визначити важко, але практичні випробування з GPS трекінгом показали здатність кульок відлітати на відстань 100-600 кілометрів.

Кульки не лише забруднюють довкілля, вони становлять загрозу для життя тварин та птахів, які не можуть відрізнити їжу від сміття, тож з’їдають здуті кульки чи заплутуються в стрічці від них і можуть загинути.

Також повітряні кульки можуть бути небезпечними і для людини. Зокрема, призвести до короткого замикання високовольтних проводів та становити загрозу безпеці авіапольотів.  

Наймасштабніша трагедія, пов’язана з масовим запуском повітряних кульок, трапилась у 1986 році. Тоді в американському місті Клівленді одночасно запустили 1,5 млн кульок, які потім опустились на озеро Ері, де на той час проходив пошук двох рибалок, човен яких перекинувся. Через те, що кульки закрили всю поверхню озера, знайти голову людини, яка намагається втриматися на поверхні, було практично неможливо. На жаль, рибалок знайшли вже мертвими.

Тож, перед тим як обрати кульки для свого свята, згадайте ці факти. І вам обов’язково перехочеться їх використовувати.

Чим замінити кульки?

Саджати дерева. Ще у 2019 році школярі з Вінниці запустили флешмоб #дульки_кулькам у якому закликають не запускати кульки на останній дзвінок, а посадити дерева. І вже багато шкіл по Україні щороку доєднуються до флешмобу.  

Саджати квіти – вони теж різнобарвні та святкові.

Організовувати танцювальні флешмоби.

Влаштовувати шоу мильних бульбашок, а якщо ще й мильний розчин з еко засобу – ідеально.

Тож якщо ви школярі, батьки чи вчителі, запропонуйте випускникам залишити після себе щось хороше, йдучи в доросле життя!

Святослав Степ’як

Share this post

scroll to top