«Поклопотали».. У Трускавці суд звільнив від покарання водія, який збив на пішохідному переході атовця

Трускавецький суд звільнив від кримінальної відповідальності водія Mitsubishi, який збив 30-річного трускавчанина Ярослава Шацького.

Аварія трапилася 5 січня 2021 року близько 07:15 на вулиці І.Мазепи. Чоловік прямував на автобус, щоб доїхати на роботу. Коли переходив дорогу по пішохідному переходу навпроти православної церкви, його на швидкості збила автівка.

Горе-водій, Ілик А. спочатку заперечував, що це сталось на переході, не зважаючи на свідчення очевидців. Проте сумнівів не залишилось, коли з’явилось відео аварії. Місце ДТП потрапило на камеру спостереження на сусідньому будинку.

У потерпілого травми середньої важкості, переломи та забої. Майже пів року Ярослав перебуває на лікуванні, переніс дві операції, готується до третьої. Винуватець аварії, після втручання адвоката, у січні частково відшкодував витрати лише на першу операцію.

З тих пір тривали судові процеси. Перед оголошенням вироку до суду надійшло клопотання від однієї з ГО міста з проханням звільнити від покарання водія. Як повідомив Варто адвокат потерпілого, юридичної сили такий лист не мав, оскільки суперечить нормам закону, якими має керуватись суд.

27 травня, суддя Трускавецького суду Марчук В. виніс вирок і звільнив п.Ілика від кримінальної відповідальності, задовільнивши клопотання, не призначивши навіть матеріальної компенсації.

Такий стан речей шокував матір потерпілого, Олену Шацьку, яка каже, щоб від нашої судової системи руки опускаються:

«От така наша правова система, на жаль.. Виявляється дуже просто уникнути кримінальної відповідальності, навіть якщо ви спричинили ДТП. Зовсім необов’язково дотримуватись закону: щиро розкаятись, компенсувати потерпілому матеріальну і моральну шкоду в повному обсязі, отримати вибачення від потерпілого. Досить знайти таку собі громадську організацію “Пожежне братство” (спілка учасників Бойових Дій в АТО служби цивільного захисту міста Трускавець), яка звернеться до суду з клопотанням про зняття кримінальної відповідальності з винуватця».

Але здаватись не будуть і готують апеляцію:

«Громадська організація АТО-шників, яка мала б захищати своїх побратимів (син-учасник  АТО) подає клопотання про звільнення від відповідальності винуватця ДТП, суддя укладає рішення, яке йде всупереч закону, п. Ілик, колишній міліціонер, який знає закони, а ще краще знає, як їх обійти…Так і живем. Безумовно, будемо подавати на апеляцію, історія буде мати продовження».

ВАРТО_знати: кримінальна відповідальність настає в результаті порушення правил дорожнього руху, що спричинили заподіяння тілесних ушкоджень середньої тяжкості або тяжких тілесних ушкоджень за ст. 286 Кримінального кодексу України. Якщо в результаті ДТП потерпілому було завдано середньої тяжкості тілесне ушкодження – штраф від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top