Після жорстких локдаунів та карантину вихідного дня чи не найбільше постраждали заклади громадського харчування.
За останні місяці в Україні зачинилось 400 кафе та ресторанів, а від початку пандемїі – понад 4 тис. На те, що бізнесу досі нелегко, вказують і порожні комерційні приміщення.
Власники кажуть, що на одній доставці вижити складно, а орендодавці на поступки не йдуть. Тому передусім зачиняються заклади середнього рівня, з помірними цінами.
До 2020-го у цій сфері працювало 550 тис. людей. Через карантин звільнити довелось 150 тисяч. Переважно вижили заклади преміального класу або так звані дрібні фаст-фуди. Втрат від карантину також зазнали готельний бізнес, туризм, а ще розважально-культурні заклади.
Підтримка держави могла б попередити втрати середнього та малого бізнесу. Та, згідно з останнім дослідженням Спілки українських підприємців, 50% опитаних так і не отримали 8 тис. грн компенсації з бюджету і не змогли скористатись кредитними програмами під малі відсотки. Основна причина полягає у тому, що вони не відповідали критеріям.
Але не виключено, що попереду на бізнес чекають нові випробування, адже говорити, що пандемія іде на спад – зарано.
Джерело – ФАКТИ
Стежте за новинами на Telegram-каналі: https://t.me/Vartonews