У Бориславі Грінера наводить лад на сміттєзвалищі. Що вже зроблено?

Вчора, 24 травня, міський голова Борислава Ігор Яворський провів виїзну нараду щодо виконаних ТзОВ “Грінера Борислав” робіт на полігоні, на яку було запрошено представників всіх депутатських фракцій Бориславської міської ради та журналістів.

Про це інформують в Бориславській міській раді.

Міський голова відзначив: “Багато скептиків говорило, що головна мета – задовольнити потребу у вивозі ТПВ з інших населених пунктів, зокрема із Львова. Ми ж доводили, що проблема не в них, – проблема в нас! Проблема з нашим сміттєзвалищем! Власне, це нас і спонукало діяти, шукати рішення для впорядкування нашого полігону, щоб привести його у відповідність до екологічних норм, щоб воно не завдавало шкоди довкіллю. Пройшов час, і я вкотре пересвідчуюсь, що наш вибір зроблено правильно, і ми не помилились з управителем: роботи ведуться згідно з пунктами затвердженого договору, сміття з інших населених пунктів на звалище на потрапляє. Ми приїхали сюди, щоб черговий раз переконатись, що рухаємось у правильному напрямку”.

20 квітня 2021 року було підписано договір, і фактично з цього часу розпочалась активна фаза всіх підготовчих робіт. Перед стартом, у квітні, компанія замовила відеозйомку квадрокоптером, щоб зафіксувати початковий стан об’єкту.

Подібна зйомка буде вестись та оприлюднюватись щоквартально, щоб кожен зміг бачити динаміку змін.

Що вже зроблено на об’єкті?

Першочергово було впорядковано під’їзну дорогу до полігону та викопано глибокі траншеї для відводу стічних вод, інші два під’їзди до полігону було ліквідовано для унеможливлення несанкціонованого потрапляння твердих побутових відходів на сміттєзвалище по всьому периметру. 

На об’єкті також вже встановили автоматизовану автомобільну вагу для зважування прийнятих на захоронення ТПВ. Результати таких зважувань оператор не зможе коригувати вручну, дані про обсяг прийнятого сміття автоматично завантажуватимуться на сервер і будуть доступні для перегляду в онлайн-режимі.

Окрім цього, тут вже проведено освітлення дороги, під’єднано Інтернет та встановлено камери відеоспостереження, зображення з яких також будуть доступні для перегляду всім бажаючим цілодобово https://www.youtube.com/watch?v=JI_Noj8R4So.

Завершується монтаж офісного приміщення з оглядовим майданчиком.

“На тілі сміттєзвалища вже працює техніка: бульдозер CATERPILLAR D6 та екскаватор. З четверга буде ще такий же бульдозер, протягом кількох тижнів залучимо ще великотоннажний екскаватор”, – розповідає представник “Грінери” Роман Іванців. 

В процесі зустрічі також було продемонстровано сучасну систему прийому ТПВ на прикладі зважування автомобіля. До слова, програмне забезпечення фіксує номерний знак автомобіля, вносить відповідні дані про вагу машини та сміття, оператор вписує відомості про водія, далі програма автоматично надсилає цю інформацію в електронному вигляді та формує звіт.

“Обсяг капіталовкладень дуже значний. Вже витрачено понад 3 млн. грн, – говорить п. Роман. – Далі, для прикладу, щоб накрити полігон, за приблизними підрахунками, потрібно буде завести близько 10 тис. самоскидів ґрунту. Це так умовно (цифра не точна), щоб зрозуміти масштаби”.

Директор компанії Богдан Михалусь наголосив, що бориславське сміттєзвалище – вкрай складний об’єкт. Але компанія прагне не просто привести його до відповідного стану, а й зробити своєрідною візитною карткою, показати приклад і заручитись довірою людей щодо сумлінності виконання і якості проведених ними робіт. Це дозволить в перспективі розвивати глобальніші проєкти на рівні країни.

Share this post

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

scroll to top